<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=7339288&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=actiefonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De ontmoetingsruimte van het Gomarus College is 's morgens de hal, in de pauze de kantine, en bij de wisseling van de lessen een doorloopruimte. De trap is voorzien van usb-poorten en een favoriete plek in de pauze. Bij gelegenheden dient dezelfde trap als een tribune.
De ontmoetingsruimte van het Gomarus College is 's morgens de hal, in de pauze de kantine, en bij de wisseling van de lessen een doorloopruimte. De trap is voorzien van usb-poorten en een favoriete plek in de pauze. Bij gelegenheden dient dezelfde trap als een tribune. (Foto: Actief Media)
Zakelijk

Gomarus College op De Drift trots op nieuwe gebouw

Inspirerend christelijk onderwijs: de individuele leerling wordt gezien

DRACHTEN - Wie binnenloopt op het Gomarus College in Drachten kan de rustige, tevreden sfeer niet ontgaan. Komt het doordat de architect veel glas, lichte kleuren en ronde vormen in zijn ontwerp verwerkte? Of komt het doordat de leraren hun leerlingen ontvangen als een gastheer? "We willen dat onze leerlingen zich veilig en gezien voelen", zegt directeur Johan Hoekstra.

Het Gomarus College is een gereformeerde school waar vmbo wordt aangeboden, plus de eerste drie leerjaren havo en vwo. "Voor onze klassen staan docenten die het christelijk geloof vanuit overtuiging omarmen en in hun spreken en handelen een voorbeeld zijn voor de leerlingen", zegt de directeur.

Nieuwbouw op De Drift 38
Begin dit jaar betrokken leraren en leerlingen een gloednieuw gebouw aan De Drift in Drachten. Het is een compact gebouw, overzichtelijk vormgegeven. Vanaf de buitenkant gezien verwacht je niet dat er binnen zoveel ruimte is voor 350 leerlingen. "In het oude gebouw hadden we een hal, een aula én gangen. Allemaal loze ruimte die hier compacter is ingevuld. Door slimme vormgeving en kleine details is de ruimte zeer multifunctioneel inzetbaar."

Werkplein en 'open lokalen'
Met gepaste trots toont Johan Hoekstra de werkpleinen op de eerste verdieping. Aan ieder werkplein grenzen vier leslokalen. De wanden van die leslokalen zijn geheel van glas. Vanaf het werkplein kijk je zo de klassen binnen. De leerlingen in de les zien vanaf hun tafeltje ook moeiteloos wat op het werkplein en in de andere klassen gebeurt. "Iedereen is bezig. Dat inspireert", zegt Hoekstra.

Het werkplein is gevarieerd ingericht. Er staan gewone tafels, stoelen en krukjes, maar ook laptoptafels, wiebelkrukken en hoge krukken.

Op het werkplein werken leerlingen in groepjes of juist alleen. Soms zijn ze bezig met klasoverstijgende projecten en soms met hun eigen leertraject. "We willen zoveel mogelijk recht doen aan de verschillen tussen leerlingen", zegt Johan Hoekstra. "Dankzij de werkpleinen in de school hebben we plekken om dat vorm te geven."

Van vmbo basis/kader tot vwo
Het ene werkplein met leslokalen wordt met name gebruikt door de havo- en vwo-leerlingen. Het andere werkplein wordt vooral gebruikt door vmbo'ers. Op de benedenverdieping bevinden zich de praktijklokalen: het technieklokaal, het verzorgingslokaal en de lokalen voor tekenen, biologie, schei- en natuurkunde.

Er zitten ruim 300 leerlingen op de school. Ze ontmoeten elkaar tijdens de pauzes na iedere twee lesuren in de ontmoetingsruimte. "Leerlingen van het vmbo tot vwo eten naast elkaar hun boterham. Ze zitten aan tafeltjes, op de trappen en in leuke hoekjes. Er is ook een rustig lokaal beschikbaar voor leerlingen die niet goed tegen prikkels kunnen of begeleiding nodig hebben."

Gezonde en Positieve School
"We willen een gezonde school zijn", vertelt Johan Hoekstra. "Afval wordt gescheiden ingezameld, medewerkers van Brownies & Downies gaan in de pauzes de catering verzorgen. Dit werkproject voor mensen met een handicap zorgt er voor dat onze leerlingen in de pauzes gezond eten kunnen kopen, vers klaargemaakt in de keuken van ons eigen zorglokaal en aangeboden via een uitgeefloket dat zich daar ook bevindt."

Het Gomarus College conformeert zich aan de gedragscode 'Positive Behaviour Support', oftewel de Positieve School. "Dat betekent dat we een positieve, sociale omgeving creëren, die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Zoals leerlingen positief aanspreken. Daarbij geven wij als docenten het goede voorbeeld", zegt Hoekstra, terwijl hij een op de grond gevallen jas weer keurig op het haakje hangt.

Bemoedigende details
Op de spiegels in de toiletten staan bemoedigende woorden geschreven. Hoekstra legt uit: "Leerlingen die verdrietig zijn, trekken zich vaak even terug op het toilet. Hoe mooi is het dan daar te lezen 'Als Ik zegeningen tel, ben jij er altijd bij'."

Elke ochtend staat directeur Johan Hoekstra buiten op het plein de leerlingen op te wachten. "Dat vind ik horen bij goed gastheerschap. Ik zie de leerlingen arriveren, van heinde en ver, fietsend in weer en wind. Wie iets bijzonders heeft te vertellen, schiet mij aan. Als het even kan, staan ook de docenten na iedere leswisseling bij de deur van het klaslokaal hun leerlingen op te wachten."

Goed onderwijs in mooi jasje
Het mooie functionele gebouw en het positief ingestelde docententeam van het Gomarus College vormen de basis van goed onderwijs. De Drachtster school is trots dat zij door Elsevier zijn uitgeroepen tot Super School, voor de categorie vmbo. "Het blijkt dat wij een hoog slagingspercentage bij examens hebben en dat de leerlingen die worden aangemeld op een bepaald niveau, de school ook verlaten op dat niveau, of hoger."

Leerlingen van een basis- of kaderberoepsgerichte opleiding zitten op het Gomarus College in kleine klassen, binnen het vakcollege waarin veel praktijklessen worden aangeboden. De docenten stimuleren praktisch talent, zorgen voor een goede doorstroming naar het mbo en begeleiden hun leerlingen om gemotiveerde vakmensen te worden.

De derdeklassers van vmbo-tl (theoretische leerweg) doen in het voorjaar altijd mee aan een internationaal uitwisselingsprogramma. Dat betekent dat ze een week naar Barcelona gaan, te gast zijn bij leerlingen van een school daar, en op hun beurt komen de jongeren uit Barcelona een week logeren bij de ouders van de derdeklassers van het Gomarus College. "Een leerzaam project, dat begint met elkaar brieven schrijven in het Engels en eindigt met het leren kennen van elkaars leefomgeving."

Het mentorschap is belangrijk op het Gomarus College. Leerlingen hebben twee jaar achter elkaar dezelfde mentor, en leerlingen die havo en vwo doen, hebben zelfs drie jaar dezelfde mentor. "De mentor kent zijn of haar klas goed. Door te coachen willen wij het eigenaarschap bij de leerlingen zelf krijgen."

Aanmelden
De open dagen en doemiddagen voor leerlingen van groep 8 op de basisschool hebben inmiddels plaatsgevonden, maar belangstelenden zijn altijd welkom voor een informatief gesprek. Aanmelden voor het Gomarus College kan digitaal via de website: gomaruscollege.nl.


Gomarus College?
De Drift 38
9203 GH Drachten
www.gomaruscollege.nl
?drachten@gomaruscollege.nl?
0512-515207


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=7339288&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=actiefonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13006199&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=actiefonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>