Aikido, Japanse bewegingskunst ook in Hurdegaryp

Algemeen


HURDEGARYP - Aikido is een uit Japan afkomstige krijgskunst, die zowel ouderen als jongeren goed kunnen beheersen. Beweging en techniek staan centraal, maar wedstrijden kent deze sport niet. In het Aikido Trainingscenter in Hurdegaryp kan deze oosterse bewegingskunst in een ontspannen sfeer sinds kort worden beoefend. Docente Wytske de Wit vertelt over dit initiatief, dat ze samen met haar leerlinge Suzan Kuypers heeft genomen.

Door Jelle Jeensma

Het Aikido Trainingscenter is sinds vorige maand gevestigd in sportschool Fit!Fryslân, aan de Rijksstraatweg 76 in Hurdegaryp. Bij de entree valt op dat eigenaar Chris Douma in de ontmoetingsruimte van zijn sportschool een huiselijke sfeer heeft gecreëerd. Oude radio's, legomodellen van ruimteschepen uit Star Wars, een oude grammofoon en een portret van Elvis 'The King' Presley sieren de ruimte. Die laagdrempelige entourage spreekt de initiatiefnemers van het Aikido Trainingscenter aan.

Training op donderdagavond

Bovendien is Hurdegaryp in de regio goed bereikbaar en heeft het trainingscenter een zaal ter beschikking waar op donderdagavond kan worden getraind. "Chris Douma heeft ervaring met 'martial arts' en met zo'n achtergrond is het voor ons des te beter werken", zegt Wytske de Wit. De in Oudega wonende Wytske beoefent zo'n dertig jaar aikido, waarvan zij 26 jaar als aikidoleraar actief is.

Ooit is ze gestart als judoka, maar toen ze in aanraking kwam met aikido is ze hiermee verder gegaan. "Aikido is een bijzondere sport, waar steeds meer belangstelling voor is. Ik heb hiervoor de aikido-lerarenopleidingen A en B bij de Judobond gevolgd en les gegeven bij aikido-verenigingen. Door het afleggen van examen kun je verschillende graden behalen. Ons Aikido Trainingscenter is aangesloten bij de Judo Bond Nederland."
Bij aikido train je met een sparringpartner, legt Wytske de Wit uit. "Meestal zijn het duo's. Met techniek en beweging breng je de ander uit balans en daarna ga je weer verder met een volgende actie. Lenigheid, kracht, snelheid, concentratie zijn belangrijk, net als een goede timing. De pakking, een stoot, slag of soms een trap zijn onderdelen van deze sport. Je traint niet alleen jezelf, maar ook de ander. Door aikido worden je mentale en fysieke ontwikkeling en je weerbaarheid vergroot en ook je coördinatie verbetert erdoor." De Wit begeleidt de aikido's in de trainingszaal. "Mijn doel is om leerlingen verder te helpen ontwikkelen in hun aikido."

Niet alleen met blote handen
Aikido wordt niet alleen met de blote handen beoefend, maar ook met stokken, zwaarden en messen. Dit is onschuldiger dan het klinkt. "Deze wapens zijn van hout", zegt De Wit. Aikido is een uit Japan afkomstige krijgskunst. "Tussen 1920 en begin jaren zestig is de sport daar ontstaan en heeft ze zich ontwikkeld." Deelnemers leren zichzelf, met zachte hand, te verdedigen.

De Wit traint nu op donderdagavond van 17.30 tot 18.30 uur met een groep beginners en gevorderden. Ze hoopt en verwacht dat het aantal aikido's na de opstartfase groter wordt in in Hurdegaryp. "We willen ook graag een introductiecursus geven op woensdag, dan kunnen mensen dan kennismaken met de sport.

Aikido is ook voor vrouwen en kinderen geschikt en het is voor zowel ouderen als jongeren." Meer informatie is te vinden op de website www.aikidotrainingscenter.nl. Er is ook een Facebookpagina (@aikidotrainingscenter)

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 15 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 16 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 17 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 19 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 20 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 22 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30