Karateka's Iryoku pakken zes prijzen in Rotterdam, driemaal eerste

Algemeen

ROTTERDAM - Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft op zaterdag 26 januari in Rotterdam drie eerste plaatsen weten te bemachtigen bij de Kimaita Cup. Aan het toernooi deden circa 300 karateka's uit voornamelijk Nederland en België mee. Op het onderdeel kumite (vrije gevecht) wonnen Jesse Swart (17 jaar, Hallum), Erwin Wierstra (11 jaar, Marrum) en Mark de Boer (9 jaar, Leeuwarden) overtuigend hun poule. Drie andere leden van Iryoku bereikten in Sporthal De Wilgenring het erepodium.

Eerste plaatsen

Meervoudig Nederlands kampioen Jesse Swart liet er geen gras over groeien. Een wedstrijd in Rotterdam werd gewonnen met een ippon (vol punt). Groene bander Swart scoorde ippons met onder andere een achterwaartse schop op het lichaam van de tegenstander - die daarna opgaf. Ook Mark de Boer was gauw klaar met zijn toernooi. De jonge Leeuwarder met de oranje band wist zelfs een partij al binnen vijftien seconden te beslissen. Hij scoorde in die kwartminuut twee waza-ari's (half punt) - en daarmee een ippon - dankzij cirkelschoppen naar het hoofd. Door Erwin Wierstra, oranje band, moesten alle registers opengetrokken worden. Hij verloor zijn eerste gevecht, maar nam revanche door twee lange partijen winnend af te sluiten. Het leverde het talent uit Marrum een verdiende eerste plaats op.

Podiumplekken

Ook Lauren van der Zee (20 jaar, Leeuwarden), Nora van der Bij (16 jaar, Leeuwarden) en Nynke Anna Zijlman (12 jaar, Britsum) mochten naar het podium. Van der Bij, groene band, bekroonde haar wedstrijddebuut voor Iryoku met een tweede plek. Zijlman, blauwe band, werd derde in een zware poule met zes deelnemers. Een van haar tegenstanders was clubgenote Zofia Pool (12 jaar, blauwe band, Hallum), die uiteindelijk beslag legde op de vierde plek. Van der Zee, diverse malen Nederlands kampioen, maakte na anderhalf jaar afwezigheid haar comeback op de mat. De groene bander was zaterdag de enige volwassenen deelnemer namens Iryoku. Voor de eerste plaats moest zij het opnemen tegen een kop grotere opponent uit Zutphen. Van der Zee liep vroeg in de match een half punt achterstand op. Haar tegenstander kreeg later waarschuwingen voor verboden technieken, maar daarmee werd de achterstand niet weggepoetst en moest Van der Zee genoegen nemen met het zilver.

Team Iryoku stond in Rotterdam onder leiding van coach Erwin Krot en assistenten Pietje Peeringa en Edward de Boer.

Selectie voor NK

De Kimaita Cup kende deelnemers van verschillende Nederlandse karatebonden. Voor de bond waarbij Iryoku is aangesloten, de Nederlandse ShinKyokushin Organisatie (NSKO), vormde het toernooi tevens een selectiemoment voor het 'grote NK' in Almere op 12 mei, waarbij alle Kyokushin-bonden van Nederland vertegenwoordigd zijn. De Kimaita Cup leverde vanuit de NSKO aanwijstitels op voor de hooggeplaatste leden van de bond in een poule. Dit waren namens Iryoku: Jesse Swart, Erwin Wierstra, Mark de Boer, Nora van der Bij en Nynke Anna Zijlman. Swart wist het NK in 2016 en 2018 op zijn naam te schrijven.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 7 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 8 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 9 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 13 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 14 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34