Olivia (midden) strooit met complimenten.
Olivia (midden) strooit met complimenten. Foto: Actief Media

Acteurs Tesselschade stelen de show in 'Olivia'

Algemeen


 


Misdaad loont niet, is de moraal van deze voorstelling in It Maskelyn

HURDEGARYP - Toneelvereniging Tesselschade slaagt er ieder jaar in gedenkwaardige stukken op de planken te brengen en met het tragikomische 'Olivia' wordt weer een interessante productie aan het repertoire toegevoegd. De humor voert de boventoon, maar het stuk zet ook aan tot nadenken, omdat het zowel het goede als het slechte in de mens laat zien.

Door Jelle Jeensma

Olivia is oorspronkelijk geschreven door John Patrick en bewerkt door Anny Veenstra, die ook de regie van dit Friestalige stuk voor haar rekening neemt. Door het uitgekiende decor, de belichting en de muziek komen de teksten en acteerprestaties nog beter tot leven. Ook visueel is het een bijzondere vertoning. Hoofdrolspeelster Ida van der Veen, kleurrijk uitgedost, speelt een prachtige en ontroerende Olivia Tuttle, een goedgelovige vrouw die oude spullen verzamelt, ruilt en verkoopt.

Drie indringers kruisen haar bestaan. Ze leggen het aan met de naïeve Olivia, maar filantropen zijn het allesbehalve, want het trio is uit op haar geld. Ze maken haar zelfs 'compagnon' en sluiten een levensverzekering op haar af. Om die penningen te incasseren moet Olivia uit de weg worden geruimd en dat leidt tot hilarische taferelen met spitsvondige dialogen. De plannen van de drie criminele types, gespeeld door Sicco de Ree, Jelke van der Molen en Stienie Boskma, vallen steeds in duigen. Olivia overleeft alle aanslagen op haar leven. Een compliment voor de drie acteurs, die met hun vileine rollen de niet zo sympathieke karakters tot leven laten komen. Olivia heeft niet door dat het trio haar bedriegt. Ze is juist blij met hun gezelschap. Haar optimisme en vertrouwen kennen geen grenzen. Henny Veenstra en Matty Dyk spelen fraaie bijrollen. Olivia is niet alleen een komedie, maar ook een maatschappijschets, die weerspiegelt de minder aangename kanten van de mens. Daarom is het ook een verhaal met een moraal. Mensen die te goed zijn van vertrouwen, komen soms bedrogen uit. De drie doortrapte misdadigers krijgen last van gewetenswroeging, de één later dan de ander.

Als Olivia eindelijk de waarheid ontdekt, staan de drie boeven er beschaamd bij. Toch is er een happy end. Volgens regisseur Anny Veenstra is het spelen van komische rollen moeilijker dan acteren in dramatische en serieuze stukken. "Komeedzje freget in hiel sekuere timing." Tesselschade brengt elk seizoen zes voorstellingen op de planken. De stukken en de acteerprestatie zijn van hoog niveau. Volgend jaar bestaat M.R.V. Tesselschade honderdvijftig jaar. "Dan wolle wy wat ekstra's sjen litte. Wy hoopje noch lang troch te gean, want it is fan belang dat der yn Hurdegaryp in toanielferiiening aktyf bliuwt", vertelt bestuurslid Alle Dijk. Om geld in te zamelen is de vereniging een crowdfundactie gestart. "Wa't meidwaan wol, kin kieze út fjouwer mooglikheden. Dêrneist sykje wy om sponsors", zegt Dijk.

Olivia is nog te zien in It Maskelyn op vrijdag 25 januari, zaterdag 26 januari, zondag 27 januari, vrijdag 1 februari en zaterdag 2 februari. (Meestal 20.00 uur; op zondag begint het om 14.30 uur). Meer informatie staat op de website www.mrvtesselschade.nl.

Actueel

Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 minuten geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 1 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 2 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 2 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 3 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 4 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 19 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 20 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 21 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 22 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 23 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen gisteren
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30