Achter: regisseur Theo Smedes en productieleider Jelle Algra. Voor: de jongste speler-met-tekst Niels Postma en de oudste Us Nocht-speler Yt Boschma. De laatsten vertellen in het filmpje dat u scant met de Actief Plus-app.
Achter: regisseur Theo Smedes en productieleider Jelle Algra. Voor: de jongste speler-met-tekst Niels Postma en de oudste Us Nocht-speler Yt Boschma. De laatsten vertellen in het filmpje dat u scant met de Actief Plus-app. Foto: Actief Media

Us Nocht speelt 'Utblaasd' in de Lawei

Algemeen

DRACHTEN - Ter ere van het 85-jarig jubileum speelt theatergezelschap Us Nocht uit Drachten dit jaar het jubileumstuk 'Utblaasd!'. Het is een Friestalige bewerking van de film 'Brassed off' van Paul Allen. De bewerking is gemaakt door Jan Schotanus. Het was eerder een openluchtspel in Jorwert.

De voorstelling is te zien op zaterdag 9 februari (20.00 uur) en zondag 10 februari (15.00 uur) in het theater de Lawei in Drachten. De regie is in handen van Theo Smedes en dirigent Wytse Algra.
Het stuk speelt begin jaren negentig in Yorkshire, Engeland. De ene na de andere mijn moet sluiten. Niet meer naar de mijnen betekent: geen werk, minder geld en geen fanfare meer. De mijnsluitingen leiden ook tot sociale en familieconflicten. Als de mijn van Grimley dreigt te moeten sluiten laat Danny, de dirigent van de plaatselijke fanfare, het niet op zijn beloop. Familie steekt zich in de schulden, maar de Grimley Colliery-band wint de halve finale in Halifax en voegt zich bij de finale in de Royal Albert Hall in Londen. Daar zal de band opnieuw laten horen wat ze waard is.
Het is een uitvoering met theater en muziek. De realiteit wordt gecombineerd met veel humor. Met een glimlach en een traan en vooral met muziek pogen de muzikanten zich door deze crisis heen te slaan.

Ter ere van het jubileum pakt Us Nocht uit met deze voorstelling. Als brassband neemt fanfare De Bazuin uit Donkerbroek met maar liefst dertig muzikanten 'live' deel aan deze voorstelling. Onder de dertien toneelspelers, bevinden zich ook drie kinderen, waaronder de twaalfjarige Niels Postma. De oudste speler is 88 jaar, Yt Boschma. In het filmpje achter de foto vertellen ze over de belangrijke rol van de kinderen, de muzikanten en de regisseur in deze bijzondere voorstelling.

De speelfilm 'Brassed Off' werd weer aan de werkelijke historie ontleend. In de film gaat het behalve om belangenstrijd (tussen de mijndirectie en de mijnwerkers, tussen mannen en vrouwen) ook om een liefdesaffaire. Of die ook in De Lawei te zien is? Ga zelf maar kijken, want zoals Niels zegt: "Zoiets wil je niet missen".

Tickets kunnen worden besteld via www.lawei.nl. (www.usnocht.nl)

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 12 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34