Oranje Ferbynt zoekt nieuwe ideeën en bestuursleden

Algemeen

BURGUM - Bijna had er deze zomer een Burgumer Reus meegelopen met de reuzen van Royal de Luxe door Leeuwarden. Bijna ja. "Het idee was om hem in processie naar Leeuwarden te brengen en dan aan te sluiten bij de grote reuzen', vertelt bestuurslid Geesje Duursma van dorpsfonds Oranje Ferbynt. "De Burgumer Reus als symbool van de trots van de Burgumers en van de verbinding tussen stad en platteland."

Door Karin de Mik

Er was al subsidie van Keunstwurk voor het plan. "Maar ik kreeg een telefoontje van de directie van Culturele Hoofdstad dat ze not amused waren", vertelt ze. Menno Steenland, haar medebestuurslid van Oranje Ferbynt: "Onze reus mocht niet bij die grote van het miljoenenproject. Maar het idee bewijst wel hoe groot de drive van het fonds is om groots te denken."

Oranje Ferbynt heeft sinds de oprichting in 2014 al diverse spraakmakende projecten mogelijk gemaakt. De kleine reus was een idee dat voortkwam uit het project Wereldburgumer en de 8ste dag. Het gemeenschapsfonds heeft als doel het leefklimaat in en rondom Burgum te vergroten. Ook contacten tussen mensen bevorderen is een belangrijke doelstelling.

Een van de succesvolste projecten is de Burgum Mobyl. Wijkverpleegkundige Hanneke Haagsma en Siebe Siebenga van het Streekmuseum bedachten het plan voor een Burgumer elektrische taxi in 2016. Voor een euro per rit kunnen mensen zich laten vervoeren binnen de dorpsgrens. De taxi is inmiddels een vertrouwd gezicht in het dorp, waar jong en oud volop gebruik van maken. Oranje Ferbynt startte het project op en wierf fondsen. De eerste elektrische buurtauto van Nederland heeft inmiddels een fanatiek eigen bestuur.

Het bestuur van Oranje Ferbynt is nu op zoek naar verfrissende ideeën en nieuwe bestuursleden. Vaak zijn het ideeën die mensen de keukentafel bedenken en die dankzij het geld, de tijd en de kennis van Oranje Ferbynt gerealiseerd kunnen worden. Menno en Geesje en de overige bestuursleden Anthonie Feenstra, Simon Soet en Frans Haenen, zijn daarbij de "ferbyners". "Wij zijn een soort oliemannetjes en olievrouwtjes en verbinden mensen die elkaar in het gewone leven niet zo snel ontmoeten."

Een voorbeeld is het project waarbij jongeren ouderen hielpen op de digitale snelweg. Ouderen leerden jongeren mediawijsheid ("nog voor de discussie over nepnieuws", aldus Geesje) en jongeren leerden hen weer digitale vaardigheden. "Dat is mienskip avant la lettre. Wij waren onze tijd best ver vooruit', constateert ze. Ook de Memory Route, de virtuele audiotour, waarin bekende en minder bekende inwoners van Tytsjerksteradiel (inmiddels al 60) verhalen vertellen over bijzondere plekken in de gemeente is zo'n project. Net als de mini-documentaire waarin 100 Friezen elk hun leeftijd zeggen.

Slapend geld

In de ontmoeting en verbinding tussen mensen ontstaan mooie dingen en dat maakt het leven als geheel mooier. Uiteindelijk dragen die ontmoetingen bij aan de levensvreugde van mensen. Geesje Duursma spreekt in dit verband van 'communitas'. "Daarbij laat je mensen toe in je ruimte en ervaar je in dat contact een moment van geluk." De actieve en veelzijdige onderneemster denkt overigens dat 'gastvrijheid met aandacht' wel eens de trend van 2019 kan gaan worden. "Aandacht ook voor items die de gemeente laat liggen of waar geen geld meer voor is. Oranje Ferbynt springt in dat gat. En het mooie is dat we als dorp ook veel zelf kunnen."

Toen de gemeente Tytsjerksteradiel de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie afschafte, kon die dankzij de inspanningen van Oranje Ferbynt toch plaatsvinden. De afgelopen jaren werd die onder meer plaats in De Pleats, de gerenoveerde Kruiskerk, het Maxima Centrum, Glinstra State en zorgcentrum Berchhiem gehouden. Tijd dus voor nieuwe projecten. Nieuwe plannen, nieuwe ideeën. Want er is best veel "slapend geld in Friesland"', weet Geesje. Friesland telt veel specifieke fondsen die geld beschikbaar hebben. Ook blijft er naar haar smaak veel expertise onbenut. "Bijvoorbeeld wanneer mensen met pensioen gaan."

Andre Rieu

Behalve nieuwe ideeën is Oranje Ferbynt ook op zoek naar nieuwe, enthousiaste bestuursleden. Menno Steenland en Geesje Duursma zijn drukbezette mensen, met een eigen zaak, bestuursfuncties en ook nog een gezin plus partner. Maar ze beleven veel plezier aan hun bestuurswerk. Menno Steenland: "We vergaderen
kort, maximaal drie kwartier en informeel." Geesje: "Het vergaderen geeft een hoop energie en er komt veel creativiteit los. Ik heb als bestuurslid nieuwe mensen leren kennen, dingen geleerd en anderen leerden misschien weer van mij."

Een bestuursfunctie in Oranje Ferbynt staat ook garant voor een snelle inburgering in de Burgumer samenleving. "Je ontmoet veel andere mensen. En mensen met dezelfde interesses worden met elkaar in contact gebracht."

Het bestuur is overigens geen feestcommissie. "We pikken signalen op uit de mienskip, brengen mensen bij elkaar en maken ze enthousiast. Uiteindelijk draaien ze een project zelfstandig," lichten ze toe. Teleurstellingen worden ook gedeeld. Want hoewel de meeste projecten geslaagd zijn, lukt niet alles.

Geesje Duursma: "We wilden dit jaar André Rieu naar Burgum halen. We waren al heel ver, maar uiteindelijk lukte het niet. Nu hebben we het plan om met 2500 mensen in 50 gesponsorde bussen naar hem toe te gaan. Dat ligt nog op de plank."

www.oranjeferbynt.nl | tel. 0511-461556 | info@oranjeferbynt.nl

Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 3 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00