Kleding- en Speelgoedbank Burgum luidt noodklok

Algemeen

"Meer giften zijn nodig voor mensen die kleding en speelgoed komen halen"

BURGUM - Een te krappe beurs om kleding en speelgoed te kunnen kopen. Het is voor mensen met een beperkte financiële armslag een voldongen feit. Dan is er in Burgum nog altijd de Kleding- en Speelgoedbank, voor gezinnen die weinig hebben te besteden. Het voortbestaan is onzeker, omdat de huur te hoog is en de Kleding- en Speelgoedbank weinig inkomsten heeft.

Door Jelle Jeensma

"We zijn afhankelijk van giften en donaties en die zijn er te weinig", zeggen de initiatiefnemers Emil en Vanessa Glas van het stichtingsbestuur. Vorig jaar verhuisde de Kleding- en Speelgoedbank naar de Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 24 in Burgum, waar een toenemend aantal klanten donderdag en vrijdag terecht kan om gratis kleding voor volwassenen en kinderen, schoenen en speelgoed uit te zoeken.

Het wordt er steeds drukker. "Momenteel maken 136 gezinnen uit de regio gebruik van de Kleding- en Speelgoedbank. Niet alleen uit Tytsjerksteradiel, maar ook uit Leeuwarden en Smallingerland, waar geen kledingbanken zijn", zegt Emil Glas. Het aanbod van kleding en speelgoed is goed genoeg, het meeste is afkomstig van particulieren. De Kleding- en Speelgoedbank krijgt geen subsidie, ook niet van de gemeente, en is louter afhankelijk van giften. "Die donaties zijn teruggelopen en die zijn juist zo belangrijk om door te kunnen gaan met dit werk", vertelt initiatiefnemer Vanessa Glas. De Kleding- en Speelgoedbank betaalt een stevige huur voor het pand en die is onlangs nog verhoogd. "Dat maakt ons voortbestaan nog moeilijker. We onderzoeken of we ondersteund kunnen worden door fondsen, maar die stellen voorwaarden", zegt Vanessa Glas.

De Kleding- en Speelgoedbank wordt gerund door het bestuur en een aantal vrijwilligers. In totaal zetten elf mensen zich belangeloos in voor mensen die minder bedeeld zijn. "Dit initiatief is echt nodig, want ook in Tytsjerksteradiel is veel stille armoede", vertelt Emil Glas. Hij benadrukt nog eens de noodzaak. "Het is belangrijk dat mensen goed gekleed zijn in deze moderne tijd. Je moet er bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek representatief uitzien". De aangeboden kleding ziet er goed en schoon uit. Mensen die gebruik maken van de Voedselbank kunnen zich inschrijven voor de Kleding- en Speelgoedbank. Vanessa Glas: "Maar ook anderen met weinig geld kunnen dat doen. De gezinnen moeten vaak rondkomen van het sociaal minimum. We staan in contact met veel hulpverleners die mensen naar ons kunnen doorverwijzen".

Het bestuur en de vrijwilligers zouden het doodzonde vinden wanneer ze de deuren moeten sluiten. "Dat zou vooral jammer zijn voor de mensen die afhankelijk zijn van de Kleding- en Speelgoedbank." Ze hopen dat ze meer giften binnenkrijgen, waardoor ze in ieder geval de huur kunnen blijven betalen. "Donaties van particulieren, maar ook van sponsors als bedrijven en instellingen zijn zeer welkom. Giften kunnen worden afgetrokken van de belasting, omdat wij een ANBI-instelling zijn." De website is www.kledingbankburgum.nl.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 4 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 5 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 5 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 6 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 8 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 8 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 10 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 10 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 11 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34