Kleding- en Speelgoedbank Burgum luidt noodklok

Algemeen

"Meer giften zijn nodig voor mensen die kleding en speelgoed komen halen"

BURGUM - Een te krappe beurs om kleding en speelgoed te kunnen kopen. Het is voor mensen met een beperkte financiële armslag een voldongen feit. Dan is er in Burgum nog altijd de Kleding- en Speelgoedbank, voor gezinnen die weinig hebben te besteden. Het voortbestaan is onzeker, omdat de huur te hoog is en de Kleding- en Speelgoedbank weinig inkomsten heeft.

Door Jelle Jeensma

"We zijn afhankelijk van giften en donaties en die zijn er te weinig", zeggen de initiatiefnemers Emil en Vanessa Glas van het stichtingsbestuur. Vorig jaar verhuisde de Kleding- en Speelgoedbank naar de Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 24 in Burgum, waar een toenemend aantal klanten donderdag en vrijdag terecht kan om gratis kleding voor volwassenen en kinderen, schoenen en speelgoed uit te zoeken.

Het wordt er steeds drukker. "Momenteel maken 136 gezinnen uit de regio gebruik van de Kleding- en Speelgoedbank. Niet alleen uit Tytsjerksteradiel, maar ook uit Leeuwarden en Smallingerland, waar geen kledingbanken zijn", zegt Emil Glas. Het aanbod van kleding en speelgoed is goed genoeg, het meeste is afkomstig van particulieren. De Kleding- en Speelgoedbank krijgt geen subsidie, ook niet van de gemeente, en is louter afhankelijk van giften. "Die donaties zijn teruggelopen en die zijn juist zo belangrijk om door te kunnen gaan met dit werk", vertelt initiatiefnemer Vanessa Glas. De Kleding- en Speelgoedbank betaalt een stevige huur voor het pand en die is onlangs nog verhoogd. "Dat maakt ons voortbestaan nog moeilijker. We onderzoeken of we ondersteund kunnen worden door fondsen, maar die stellen voorwaarden", zegt Vanessa Glas.

De Kleding- en Speelgoedbank wordt gerund door het bestuur en een aantal vrijwilligers. In totaal zetten elf mensen zich belangeloos in voor mensen die minder bedeeld zijn. "Dit initiatief is echt nodig, want ook in Tytsjerksteradiel is veel stille armoede", vertelt Emil Glas. Hij benadrukt nog eens de noodzaak. "Het is belangrijk dat mensen goed gekleed zijn in deze moderne tijd. Je moet er bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek representatief uitzien". De aangeboden kleding ziet er goed en schoon uit. Mensen die gebruik maken van de Voedselbank kunnen zich inschrijven voor de Kleding- en Speelgoedbank. Vanessa Glas: "Maar ook anderen met weinig geld kunnen dat doen. De gezinnen moeten vaak rondkomen van het sociaal minimum. We staan in contact met veel hulpverleners die mensen naar ons kunnen doorverwijzen".

Het bestuur en de vrijwilligers zouden het doodzonde vinden wanneer ze de deuren moeten sluiten. "Dat zou vooral jammer zijn voor de mensen die afhankelijk zijn van de Kleding- en Speelgoedbank." Ze hopen dat ze meer giften binnenkrijgen, waardoor ze in ieder geval de huur kunnen blijven betalen. "Donaties van particulieren, maar ook van sponsors als bedrijven en instellingen zijn zeer welkom. Giften kunnen worden afgetrokken van de belasting, omdat wij een ANBI-instelling zijn." De website is www.kledingbankburgum.nl.

Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 3 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 4 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 19 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 20 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 20 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 21 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 22 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 23 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00