Driedelige theatershow met komisch karakter

Algemeen

Culturele Commissie en Opera Company Noord brengen 'Rjochter en sjuery'

BURGUM - 'Trial by Jury', het van oorsprong Engelse komisch operastuk, dat in 1875 in première ging in het Royalty Theatre in Londen, wordt deze maand driemaal in het Fries opgevoerd in De Pleats in Burgum, als 'Rjochter en sjuery'. Het initiatief komt van de Culturele Commissie van De Pleats en Opera Company Noord.

De Culturele Commissie van De Pleats in Burgum streeft ernaar projectmatig elke paar jaar een eigen productie samen te stellen in samenwerking met andere partijen. In 2014 kwamen haast 3000 mensen naar het openluchttheater van De Pleats voor de Friese opera 'Keapmanskeunsten'. En twee jaar geleden werd er een jazztheaterproductie gemaakt, samen met Hans Dulfer en de Big Band Leeuwarden. "Ook dit jaar wilden we extra uitpakken, natuurlijk in het kader van de Culturele Hoofdstad, maar tevens vanwege het twintigjarig jubileum van De Pleats," aldus Piet Kuiper, voorzitter van de Culturele Commissie.

Regisseur van het geheel is Elles Zwiers. Dirigent is Tjalling Wijnstra, artistiek leider van Opera Company Noord en tevens dirigent van Keapmanskeunsten. Hij belooft het publiek een ongecompliceerde, vrolijke avond. "Bij aankomst worden de bezoekers buiten verwelkomd met een koor dat Christmas Carols ten gehore brengt. Dat vormt tevens het eerste deel van de voorstelling. Daarna volgt 'Dinner for one', een wereldberoemde hilarische eenakter, die al in de jaren twintig van de 20e eeuw werd geschreven en nog steeds populair is. Een vrouw op leeftijd geeft een verjaardagsdiner, maar al haar gasten komen om een onbekende reden niet opdagen. Dat leidt ertoe dat de butler alle gasten speelt, al hun drankjes opdrinkt, en uiteindelijk heel erg dronken wordt. Dit stuk wordt in het Nederlands opgevoerd."

Hoofdmoot van de avond is 'Rjochter en sjuery', door Peter Sijbenga naar het Fries vertaald. Het verhaal draait om een vrouw, die haar ex-verloofde voor het gerecht sleept, omdat hij de verkering heeft verbroken. "Wij hebben dat gegeven wel een hedendaags sausje gegeven," vertelt Tjalling Wijnsma. "Het raakt enigszins aan de me-too discussie die tegenwoordig zoveel stof doet opwaaien. Wij hebben bewust gekozen voor een opera, om te laten zien dat deze theatervorm heel geschikt is voor een breed publiek."

Voor deze avond werd een projectkoor van 22 personen samengesteld. Soliste Elisabeth Kooi zal haar medewerking verlenen. Burgumer onderneming 'Outfit kledingverhuur en toneelkleding' zorgt voor de kostuums. Ook wordt er in Burgum gerepeteerd. "Het is een echte Burgumer productie." De Pleats wordt ondergedompeld in een Dickensiaanse kerstsfeer, daarmee verwijzend naar de Engelse oorsprong van de drie stukken. "De première is om maandag 17 december. Op 18 en 19 december verzorgen we een complete avond uit, inclusief viergangendiner."

Première 17 december: 20.15 uur | € 22,50
18 & 19 december: voorstelling inclusief viergangendiner | € 49,95 | aanvang 19.00 uur | Reserveren kan op www.cultuurindepleats.nl. Daar vindt men tevens het volledige en verrassende programma van Cultuur in de Pleats.

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 12 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 13 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 14 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 15 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 16 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 17 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 18 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30