Penalty's brengen BCV 0-2 winst tegen 't Fean '58

Algemeen Sport

SURHUISTERVEEN - De wedstrijd tussen 't Fean '58 van zaterdag gaat niet de geschiedenisboeken in als hoogstaand of boeiend, maar voor BCV telde vooral het resultaat. De Burgumers verstevigden hun koppositie in de tweede klasse, maar hadden wel twee penalty's nodig om 't Fean '58 met 0-2 op de knieën te krijgen.

Door Jelle Jeensma

Dat strafschoppen de beslissing brachten paste wel in het beeld van de wedstrijd. Aanvallend liep het stroef bij beide ploegen en er werden dan ook weinig kansen gecreëerd. De objectieve toeschouwers hadden het idee naar een tactisch schaakspel te kijken. Beide ploegen wilden niet verliezen en de creativiteit in de aanvallen ontbrak. Het spel speelde zich vooral op het middenveld af, de meeste combinaties kregen geen vervolg en veel passes kwamen niet aan. Bij BCV viel Cor-Pieter Pander op met zijn acties en René Mellema zorgde namens 't Fean '58 voor de meeste dreiging.

BCV kreeg in de eerste helft welgeteld één behoorlijke kans en dat was nog niet eens een opgelegde. Harmen Vlietstra, die op de rechtervleugel maar niet los kwam van zijn tegenstanders, was uitgeweken naar de linkerkant van het veld en schoot van dichtbij de bal in het zijnet. 't Fean '58 probeerde het wel, maar BCV had de zaakjes verdedigend goed voor elkaar. Het bleef bij een inzet van Erwin Vos. In het laatste kwartier van de eerste helft drong BCV sterk aan en werd het tempo opgevoerd, zonder dat de defensie van 't Fean '58 in de problemen kwam. De intenties van BCV waren na rust duidelijk en de ploeg nam meteen weer het initiatief in een betere tweede helft. Keeper Jelmer van der Meer van 't Fean '58 moest direct in actie komen, maar voorkwam een doelpunt.

Dat de patstelling werd doorbroken was vooral de verdienste van van trainer Jasper Bouma van BCV. Hij haalde aanvaller Robert van der Laan uit het veld en bracht Yorn Sikkenk in. De invaller besliste de wedstrijd met twee penalty's. De eerste strafschop werd door 't Fean '58 fel betwist. De bal werd in het strafschopgebied gepompt, waarna scheidsrechter Nick Schulte een overtreding constateerde. Yorn Sikkenk benutte het buitenkansje koel. Voor 't Fean '58 was dit het sein om aanvallend meer druk naar voren te geven. Dit leverde een paar kansen op, maar er ontstond daardoor ook ruimte voor de counter. BCV speelde dit slim uit. Nadat keeper Jelmer van der Meer de doorgebroken Harmen Vlietstra neerhaalde mocht Yorn Sikkenk vanaf elf meter nogmaals de trekker overhalen: 0-2. Dat bracht de beslissing. In het filmpje dat via de ActiefPlus-app kan worden bekeken blikt Sikkenk terug op de wedstrijd.

't Fean '58 probeerde het nog wel, maar de inzet van Harm Vrij en de kopbal van routinier Willem van Kammen leverden in de slotfase geen aansluitingstreffer op.

Assistent-trainer Minno van der Werff, die deze keer de honneurs waarnam bij 't Fean '58, blikte nuchter terug op dit verlies. "BCV werd in het zadel geholpen door de eerste penalty, het leek een typische 0-0 wedstrijd te worden. In de laatste twintig minuten hebben we aanvallend gevoetbald en een extra spits, Joost Nieuwenhuis, in het veld gebracht. Dat heeft geen doelpunt opgeleverd."

Van der Werff is allerminst in mineur door deze, misschien wel ingecalculeerde, nederlaag. "We doen weinig onder voor de top drie in deze klasse."

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 8 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 10 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 10 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 11 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 12 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 12 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 15 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 17 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00