Reinder de Haan 'spin in web' bij Drachtster horeca

Algemeen

'Man van de terrassen' viert verjaardag in Het Friethuys met burgemeester

DRACHTEN - Veel mensen feliciteerden Reinder de Haan zaterdag in Het Friethuys in Drachten met zijn negenenzestigste verjaardag. De Haan is een populaire figuur in de horecagelegenheden van hartje Drachten en veel mensen kennen hem dan ook. Hij helpt bij het opzetten van de terrassen en fungeert met zijn opgeruimde karakter graag als gastheer.

Zijn verjaardag mocht niet onopgemerkt passeren, vonden de ondernemers en daarom werd zaterdag een verjaarsfeest georganiseerd voor deze markante en altijd behulpzame assistent. De Haan mocht daarbij iedereen uitnodigen. Natuurlijk kwamen er veel horeca-ondernemers en klanten waarmee hij te maken heeft gehad. Ook burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland feliciteerde het feestvarken.

Gouden terrasstoel cadeau
De Haan had eerder dit jaar uit de krant vernomen dat burgemeester Van Mourik persoonlijk langskwam in het Friethuys aan de Noordkade in Drachten om de vergunning van de zaak in orde te maken. Op De Haan maakte deze actie van Smallingerlands eerste burger de nodige indruk, wat een reden was om hem op zijn fuif te vragen. De burgemeester kwam aan in een vrachtwagen onder escorte van een politiemotor. Uit de vrachtwagen werd een cadeau gehesen met een takel. Het was een gouden terrasstoel voor De Haan, die er een mooi plekje in zijn huis voor zoekt.
Zo'n honderd gasten meldden zich aan om de jarige te feliciteren.

Met een drankje en een hapje werd het verjaardagsfeest gevierd. Bakkerij Tjoelker uit Drachten stelde de gebakjes beschikbaar. De Haan was onder de indruk en nam de cadeautjes in ontvangst. Hij assisteert sinds zijn jeugd de horecazaken met allerlei hand- en spandiensten.

Hij is een 'soort vliegende keep' die overal graag bijspringt. Hij slaagt er nog steeds in zijn werkgebied uit te breiden, want ook bij Het Friethuys is hij sinds dit jaar actief. "We zijn heel tevreden met zijn aanwezigheid. Reinder is altijd vrolijk en iedereen kent hem", vertelt Chantal van der Wal van Het Friethuys. "Hij is hier zes dagen per week. Dan praten we even bij en drinken een bakje koffie. Naast de terrassen speelt hij soms voor gastheer. Dat vinden de klanten leuk, want hij is een kleurrijke en gezellige figuur. Hij is trouw aan de horeca-ondernemers die hij helpt. Hij is bijna nooit ziek."

Niet verplicht, maar graag
De Haan is bijna zeventig, maar nog zo fit als een hoentje. Hij woont in De Wilgen en fietst regelmatig naar Drachten om daar het werk van de horeca-ondernemers te verlichten. "Voor hem is het werk een nuttige sociale activiteit en wij hebben een extra hulp in huis", zegt Chantal van der Wal. "We verplichten hem nergens toe, hij hoeft niet te komen, maar doet dat toch graag." Hij wil altijd goed voor de dag komen. "Elke week gaat hij naar de kapper."

Heeft De Haan dan helemaal geen ondeugden? "Jazeker heeft hij zijn streken wel", zegt Chantal van der Wal lachend. "Hij steelt soms koekjes en pepermuntjes. Hij moet daar om lachen, maar wij ook."

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 13 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 14 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 15 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 17 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 18 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 19 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30