Reinder de Haan 'spin in web' bij Drachtster horeca

Algemeen

'Man van de terrassen' viert verjaardag in Het Friethuys met burgemeester

DRACHTEN - Veel mensen feliciteerden Reinder de Haan zaterdag in Het Friethuys in Drachten met zijn negenenzestigste verjaardag. De Haan is een populaire figuur in de horecagelegenheden van hartje Drachten en veel mensen kennen hem dan ook. Hij helpt bij het opzetten van de terrassen en fungeert met zijn opgeruimde karakter graag als gastheer.

Zijn verjaardag mocht niet onopgemerkt passeren, vonden de ondernemers en daarom werd zaterdag een verjaarsfeest georganiseerd voor deze markante en altijd behulpzame assistent. De Haan mocht daarbij iedereen uitnodigen. Natuurlijk kwamen er veel horeca-ondernemers en klanten waarmee hij te maken heeft gehad. Ook burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland feliciteerde het feestvarken.

Gouden terrasstoel cadeau
De Haan had eerder dit jaar uit de krant vernomen dat burgemeester Van Mourik persoonlijk langskwam in het Friethuys aan de Noordkade in Drachten om de vergunning van de zaak in orde te maken. Op De Haan maakte deze actie van Smallingerlands eerste burger de nodige indruk, wat een reden was om hem op zijn fuif te vragen. De burgemeester kwam aan in een vrachtwagen onder escorte van een politiemotor. Uit de vrachtwagen werd een cadeau gehesen met een takel. Het was een gouden terrasstoel voor De Haan, die er een mooi plekje in zijn huis voor zoekt.
Zo'n honderd gasten meldden zich aan om de jarige te feliciteren.

Met een drankje en een hapje werd het verjaardagsfeest gevierd. Bakkerij Tjoelker uit Drachten stelde de gebakjes beschikbaar. De Haan was onder de indruk en nam de cadeautjes in ontvangst. Hij assisteert sinds zijn jeugd de horecazaken met allerlei hand- en spandiensten.

Hij is een 'soort vliegende keep' die overal graag bijspringt. Hij slaagt er nog steeds in zijn werkgebied uit te breiden, want ook bij Het Friethuys is hij sinds dit jaar actief. "We zijn heel tevreden met zijn aanwezigheid. Reinder is altijd vrolijk en iedereen kent hem", vertelt Chantal van der Wal van Het Friethuys. "Hij is hier zes dagen per week. Dan praten we even bij en drinken een bakje koffie. Naast de terrassen speelt hij soms voor gastheer. Dat vinden de klanten leuk, want hij is een kleurrijke en gezellige figuur. Hij is trouw aan de horeca-ondernemers die hij helpt. Hij is bijna nooit ziek."

Niet verplicht, maar graag
De Haan is bijna zeventig, maar nog zo fit als een hoentje. Hij woont in De Wilgen en fietst regelmatig naar Drachten om daar het werk van de horeca-ondernemers te verlichten. "Voor hem is het werk een nuttige sociale activiteit en wij hebben een extra hulp in huis", zegt Chantal van der Wal. "We verplichten hem nergens toe, hij hoeft niet te komen, maar doet dat toch graag." Hij wil altijd goed voor de dag komen. "Elke week gaat hij naar de kapper."

Heeft De Haan dan helemaal geen ondeugden? "Jazeker heeft hij zijn streken wel", zegt Chantal van der Wal lachend. "Hij steelt soms koekjes en pepermuntjes. Hij moet daar om lachen, maar wij ook."

So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 18 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 20 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 22 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 23 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen gisteren
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen gisteren
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen gisteren
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12