VV De Sweach stevig in subtop na winst op GSVV

Algemeen Sport

BEETSTERZWAAG - GSVV uit Gerkesklooster heeft de positie op de ranglijst niet weten te verbeteren en blijft in de onderste regionen in de vijfde klasse. In Beetsterzwaag was VV De Sweach zaterdag net iets doortastender, hoewel GSVV in de tweede helft nog stevig aandrong en ook kansen creëerde. De Sweach benutte na rust de ruimte een paar keer goed en nam met 3-0 afstand van GSVV.

Door Jelle Jeensma

De voetballers van De Sweach spelen in de laagste klasse van het amateurvoetbal en een hoger niveau lijkt er voorlopig niet in te zitten. Koploper SC Boornbergum heeft al een grote puntenvoorsprong op de voetballers uit Beetsterzwaag. De Sweach heeft wel behoorlijk veel jeugd in huis, maar of alle talenten straks ook doorstromen naar de seniorenteams is de vraag. "Als jeugdspelers op een leeftijd komen dat ze gaan studeren vertrekken ze uit Beetsterzwaag en gaan ze niet meer spelen voor de vereniging", klinkt het in de bestuurskamer.

In het team van VV De Sweach zit best wel aardig voetbal. Vooral de technisch vaardige Ernst Poppinga viel op met goede acties en overzicht in zijn spel. Hij is zo'n speler die waarschijnlijk een hoger niveau zou aankunnen. De Sweach was in de eerste helft sterker en kreeg verschillende kansen. Voor keeper Johannes van der Meer van GSVV was er meer werk aan de winkel dan voor zijn collega aan de overkant Danny Hovenkamp, maar Van der Meer hield zijn ploeg in de race met een aantal reddingen. De 1-0 voorsprong van De Sweach was een afspiegeling van het spelbeeld. Jochem Reitsma produceerde een voorzet en Abe Kramer rondde met een subtiele voetbeweging af.

GSVV probeerde het vooral met de lange bal, maar de verdediging van De Sweach gaf weinig kansen weg. De nauwkeurigheid ontbrak bij GSVV en de eindpass kwam vaak niet aan. Toch ontstond er een hachelijk moment in het strafschopgebied van De Sweach door inzetten van Alex Pel en Tim Dijkstra. Cor Hoeksma probeerde het daarna nog met een afstandsschot. Het bleef 1-0. Na rust had GSVV vooral het initiatief, maar het optische veldoverwicht resulteerde niet in een doelpunt. De aanvallen van de ploeg van trainer Theo Alink stagneerden op de rand van de zestien meter, waardoor het zelden echt gevaarlijk werd. André Laanstra probeerde het daarom eens van afstand en liet een fenomenaal afstandsschot los. Danny Hovenkamp zag de bal aankomen en voorkwam de gelijkmaker.

Dat GSVV aandrong was een kolfje naar de hand van De Sweach, dat de spelers heeft om een counter razendsnel uit te voeren. GSVV kreeg een serie kansen, maar De Sweach was met uitvallen gevaarlijker. Jochem Reitsma kwam vrij voor de keeper van GSVV, maar zag zijn lob mislukken. Even later stond hij aan de basis van het tweede doelpunt van De Sweach door de bal af te leggen op Robert Boek, voor wie het een koud kunstje was om 2-0 te laten aantekenen. Daarna ging GSVV definitief op de knieën door een treffer van Ernst Poppinga, die raak schoot: 3-0.

Hoewel de overwinning van De Sweach terecht was, was de eindstand iets geflatteerd. Trainer Martin Brandsma kijkt tevreden terug op de prestatie van zijn ploeg. In het filmpje dat met de Actief-Plus-app kan worden bekeken geeft hij zijn commentaar op de wedstrijd. Zaterdag speelt De Sweach tegen Drogeham. GSVV mag proberen punten te ontfutselen van SV Suawoude, dat één punt meer heeft.

Nieuwe instrumenten voor De Marko's
Nieuwe instrumenten voor De Marko's Algemeen 2 uur geleden
Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 4 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 8 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 28 mrt, 15:32
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00