Open Huis met verhalen over oorlog en vrede in tweede 'Aldwâld op'e Praatstoel'

Algemeen

OUDWOUDE - Op zondagmiddag 4 november staat de deur open in acht karakteristieke woningen van Oudwoude. In elk huis neemt een verhalenverteller de luisteraars mee naar tijden van oorlog en vrede. Zij vertellen hoe grote wereldgebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog, die 100 jaar geleden op 11 november eindigde, rechtstreeks doordrongen tot diep in Fryslân.

Het zijn bijzondere, vaak onbekende verhalen, zoals over Belgische vluchtelingen in Kollum en Duitse oorlogskinderen die kwamen aansterken. Verteller Kees Bangma brengt een primeur met een verhaal uit zijn nieuwe boek 'Ver van het front', dat op 11 november verschijnt. De verhalentocht start om 14.00 uur in het MFC Hústerwâld in Oudwoude, waar iedereen na het laatste verhaal welkom is voor een hapje en drankje. Van een Opstand in Oudwoude tot de geschiedenis van plastische chirurgie De vertellers komen uit Oudwoude en omgeving. Zij doken in de geschiedenis of lieten zich inspireren door het thema 'oorlog en vrede'. Oebele Vries neemt u mee naar de Opstand van Oudwoude en Kollum in 1797 (Kollumer Oproer). In Kees Bangma's verhaal uit zijn nieuwe boek over de Eerste Wereldoorlog in Friesland speelt een barones uit Veenklooster de hoofdrol.

Reinder Postma vertelt over een Belgische vluchtelingenfamilie in Kollum. Waarom de Eerste Wereldoorlog uitbrak? Dat belicht Bearn Bilker. Heel bijzonder zijn de dagboeken uit Andreas Schelfhouts schoonfamilie met de verhalen van Duitse oorlogskinderen. Hij vertelt er niet alleen over, maar heeft de dagboeken ook bij zich. Hennie Dijk neemt haar luisteraars mee naar geallieerde én Duitse oorlogsgraven in Vlaanderen, Piter Buruma blijft met zijn verhaal dichter bij huis en Elly Kuipers leest een indringend verhaal voor over verzorging van oorlogsgewonden. Twee routes vol verhalen Er zijn twee routes: de Jan Binneswei- en de Foarwei-route. De deelnemers lopen één van beide routes. De tocht voert langs vier huizen, waar steeds één van de vertellers het verhaal houdt. De panden in de route zijn oude boerderijen, een schoolmeesterswoning en een voormalige openbare school.

Vooraf opgeven

U bent van harte welkom om mee te doen aan de verhalentocht op zondagmiddag 4 november in Oudwoude. De tocht start om 14.00 uur in het MFC Hústerwâld, de Wygeast 14 in Oudwoude. Geef u vooraf op via praatstoeloudwoude@gmail.com. Kaarten kosten € 4,50 per persoon. U kunt de kaarten vanaf 13.30 uur afhalen in het MFC Hústerwâld in Oudwoude. Voor € 3,- serveren wij u na afloop soep en een broodje. Meer informatie is te vinden op de website: www.husterwald.nl.

Dorpsinitiatief 'Aldwâld op'e Praatstoel' is een initiatief van inwoners van Oudwoude in combinatie met Doarpsbelang Aldwâld en met ondersteuning van de gemeente DDFK. De tocht is onderdeel van LF2018 | Leeuwarden – Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.

Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 17 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 18 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 19 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 20 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 22 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 23 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen gisteren
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00