Een raam met een uitzicht

Zaken Zakelijk

Iedereen wil graag prettig wonen en van zijn woonomgeving genieten. Soms wordt dat woongenot verstoord als de woning van de buren een raam heeft aan de kant waar de andere buren een dakterras hebben. Als de buren onderling geen oplossing kunnen bereiken, kan de irritatie soms zo hoog oplopen dat de buren met elkaar in een gerechtelijke procedure verzeild raken. 

Zo ook de appartementseigenaar van wie het raam in de gevel van het appartementsgebouw een paar verdiepingen hoger lag dan het dakterras van de andere buurman De eigenaar van het dakterras kon dat raam vanaf zijn dakterras zien en voelde zich bespied. Hij wilde daarom dat het raam blijvend werd geblindeerd. De appartementseigenaar wilde het raam niet blinderen, maar het uitzicht van het raam behouden. 

De eigenaar van het dakterras beriep zich op artikel 5:50 BW. Dit artikel bepaalt dat het niet geoorloofd is om binnen twee meter van de grenslijn van een naburig erf vensters of andere muuropeningen, danwel balkons of soortgelijke werken te hebben, voorzover die op het erf uitzicht geven, tenzij de eigenaar van het naburige erf toestemming heeft gegeven. Dit artikel is bedoeld om de mogelijkheid van uitzicht te beperken. Vensters binnen twee meter zijn op grond van artikel 5:51 BW toegestaan als die zijn vastgezet (en dus niet kunnen worden geopend) en ondoorzichtig zijn gemaakt.

De gevel van het appartementsgebouw en de gevel van het gebouw met het dakterras stonden in dit geval hemelsbreed wel binnen een afstand van twee meter. Het raam lag echter een paar verdiepingen hoger dan het dakterras. De afstand tussen het raam en het dakterras was meer dan twee meter. De appartementseigenaar kon alleen op het dakterras uitkijken als hij met zijn neus tegen het raam gedrukt naar beneden zou kijken. De rechter oordeelde dat er in strijd met artikel 5:50 BW wordt gehandeld als de ramen en deuren die – bezien vanuit de positie dat men voor de  raam- of deuropening staat- recht naar voren uitzicht geven op het naburige erf. Dus is artikel 5:50 BW alleen van toepassing bij uitzicht recht vooruit. Het bewuste raam gaf daarentegen geen uitzicht op het dakterras als men recht vooruit keek en bovendien was de afstand tussen het raam en het dakterras meer dan twee meter, zodat het raam niet op grond van artikel 5:50 BW geblindeerd behoefde te worden.  

De eigenaar van het dakterras had ook een beroep gedaan op artikel 5:37 BW doordat hij zich in zijn privacy aangetast voelde. Dit artikel bepaalt dat het toebrengen van (onrechtmatige) hinder niet is toegestaan. Het is vaste jurisprudentie dat niet iedere vorm van hinder onrechtmatig is. Het leven in een min of meer dichtbevolkt land als Nederland brengt voor buren namelijk mee zowel de plicht om rekening met elkaar te houden, als de gehoudenheid om verdraagzaam te zijn. Een bepaalde mate van hinder zal daarom moeten worden aanvaard. Waar de grens ligt tussen nog te dulden hinder en onrechtmatige hinder is in zijn algemeenheid niet te zeggen. Volgens de jurisprudentie is dat afhankelijk van de aard, de ernst en de duur van de hinder en de daardoor toegebrachte schade in verband met de verdere omstandigheden van het geval, waaronder de plaatselijke omstandigheden. 

De rechter oordeelde dat er geen sprake was van onrechtmatige hinder. Er was namelijk alleen maar een indirect uitzicht over een afstand van aanzienlijk meer dan twee meter. Bovendien stonden het appartementsgebouw en het gebouw met het dakterras in een dichtbebouwde stedelijke omgeving zodat enige hinder inherent aan de omgeving is. Ook op deze grond behoefde het raam niet geblindeerd te worden. 

Het raam blijft dus een raam met uitzicht. 

mr. Brian van der Togt?
Defenz Advocaten

Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 16 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 18 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 21 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00