Column Defenz Advocaten: De ingebeelde zieke

Zaken Zakelijk

In het toneelstuk "le malade imaginaire (de ingebeelde zieke)"wordt de spot gedreven met een rijk iemand, die zich inbeeldt dat hij ziek is. Molière schreef het stuk en speelde vaak ook mee, zo ook in de rol van deze rijkaard. Molière bleek echter echt ziek te zijn, na een voorstelling overleed hij. Dus bij hem was de ziekte niet ingebeeld.

In de tijd van Molière (17 e eeuw) waren er nog geen arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, zoals Ziektewet en WIA. Voor deze uitkeringen geldt dat de ongeschiktheid een rechtstreeks en objectief medisch gevolg moet zijn van ziekte. Dit levert problemen op bij moeilijk objectiveerbare fysieke aandoeningen zoals ME/Chronisch Vermoeidheids Syndroom, Whiplash, Fibromyalgie of Prikkelbaar Darm Syndroom. Deze aandoeningen zijn moeilijk objectiveerbaar omdat het niet te zien is op een foto of vast te stellen is met laboratoriumonderzoek. Het UWV erkent deze ziekten wel, maar kent er vaak maar lichte beperkingen aan toe, dus geen uitkering.

Als er iets anders aan de hand is maakt dit het een stuk eenvoudiger. Voorbeeld: mevrouw klaagt jaren over enorme vermoeidheid en denkt aan ME/CVS. UWV kent geen Ziektewet toe. Uit een eenvoudige bloedtest blijkt dat zij aan een ernstige vorm van diabetes lijdt. Zodra dat bekend is, is Ziektewet geen probleem, deze ontvangt zij zolang de diabetes lastig instelbaar is. Ander voorbeeld (zaak van mij): man denkt te lijden aan ME/CVS. Uitkering wordt door UWV geweigerd, hij procedeert door tot aan de Centrale Raad van Beroep (in 2000), maar omdat het niet obectief vast te stellen is, wordt het afgewezen. Ruim 10 jaar later blijkt (objectief) dat de ernstige klachten veroorzaakt zijn door een tekenbeet/de ziekte van Lyme. Deze tekenbeet zou opgelopen zijn in het begin van de jaren 80. Het UWV kent de uitkering alsnog toe, uiteindelijk zelfs WIA/IVA (uitspraak te vinden op rechtspraak.nl: ECLI:NL:CRVB:2018:2643).

Mr Dirk van der Wal
Advocaat
Specialist Arbeidsrecht/sociale zekerheid

www.defenz.nl/ingebeelde-zieke

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 21 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28