Simmertime is ook smikkelen en smullen.
Simmertime is ook smikkelen en smullen. Foto: Thomasvaer, Tom Coehoorn.

Simmertime: drie dagen in circustent in Dokkum

Algemeen Zakelijk

Muziek en theater in drie talen over ´de takomst fan Fryslân´

DOKKUM - De drietalige muziek- en theatervoorstelling trekt deze zomer door Fryslân met een circustent. Die stond eerst in Heerenveen, deze week (tot en met vandaag) dagen in Franeker en is op 23, 24 en 25 september in Dokkum te vinden. Op het Harddraverspark, om precies te zijn.

Het idee van 'buiten optreden' is naar het inspirerende voorbeeld van 'Simmer 2000', waarin de vorig jaar september overleden Rients Gratama samen met zangeres en actrice Maaike Schuurmans een hoofdrol speelden. Ook Syb van der Ploeg en Piter Wilkens waren toen van de partij. Die twee bedachten, dat 'Simmer 2000' weliswaar niet kan worden herhaald, maar wel als voorbeeld kan dienen voor een nieuwe muzikale en theatrale show, die net als achttien jaar geleden meertalig dient te zijn: in het Fries, Nederlands en Engels.

Vrienden en collega's werken graag mee

Zij zochten in hun vriendenkring en die van collega-muzikanten en hadden in korte tijd voldoende deelnemers. Behalve Syb en Piter en Maaike de jonge(re) zanger Johannes Rypma, de multi-instrumentalist Hubert Heeringa en de acteurs Freark Smink en Adriana von Bannisseht. Bonne Stienstra is aangetrokken om het theatrale deel vorm te geven.

"Kritysk mei in knypeach"
Achttien jaar geleden stond 'Simmer 2000' in het teken van de uit de hele wereld naar Fryslân terug komende emigranten. Zij hoopten nog iets terug te vinden van het Fryslân van vroeger. De nieuwe show staat juist in het teken van de toekomst: hoe dragen we de Friese muziek, cultuur en natuur over aan de nieuwe generaties? Inclusief biodiversiteit? Oftewel: duurzaamheid ('duorsumens') is nu een centraal thema van de voorstelling. Niet alleen qua teksten, maar vooral door zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Stroom wordt zoveel mogelijk opgewekt met zonnepanelen. De benodigde vracht- en bestelwagens rijden op blauwe diesel, gefabriceerd met groente- en fruitafval.

"Wy steane midden
yn 'e mienskip"

Syb van der Ploeg en Piter Wilkens hebben zelfs een aparte stichting opgericht met het duurzame doel voor ogen: stichting Jou It Troch (JIT). Ze hebben er ook al toernee's mee gehouden. Toch is het programma geen zware kost, aldus het duo. "It is humoristysk, dus kritysk mei in knypeach", zegt Van der Ploeg.

Het programma richt zich bewust op een breed publiek, dus op jong en oud en iedereen daar tussenin. Gestreefd wordt naar het bekende 'mienskipsgefoel', ook al valt het niet mee er een sluitende omschrijving van te geven. Syb van der Ploeg en Piter Wilkens vinden dat in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 meer aandacht mag zijn voor het 'mienskipsgefoel'. "Dat wie sa sterk by Simmer 2000", zegt De Kast-zanger. "Dêrom organisearje wy nochris in SimmerTime yn it jier fan de Kulturele Haadstêd. Wy meitsje al mer as fjirtich jier diel út fan it kulturele hert fan Fryslân", verwoordt Syb. "Wy steane midden yn de Fryske mienskip en wolle it hert fan de Fryske kultuer by de minsken bringe."

Maar er is ook veel veranderd in de afgelopen achttien jaar. "It jier 2000 wie echt yn in oare tiid", zegt Syb. Social media waren er nog nauwelijks, weidevogels waren er juist meer, evenals biodiversiteit. Het typetje MUB, Man út Burgum, zal tijdens SimmerTime zorgen dat het zo actuele onderwerp 'asielzoekers' herkenbaar en vrolijk aan de orde komt in het programma, waarin natuurlijk de Friese taal een hoofdrol heeft.

'De Fryske priuwerij' denkt aan het inwendige

Ook aan de inwendige mens is gedacht. Televisie-kok en culinair producent Reitse Spanninga levert heerlijke hapjes, zoveel mogelijk biologisch verantwoord. Door de combinatie van eten, drinken, muziek en theater blijkt Simmertime 2018 een feest van gezelligheid en herkenbaarheid, dat het bedoelde 'mienskipsgefoel' oproept.

Er zijn verschillende arrangementen mogelijk, mede afhankelijk van de plek op de tribune in de circustent. De entreekaartjes variëren in prijs van 29,50 euro voor de 'ring' tot 39.50 euro voor de beste plekken, verzendkosten (1,75 of 2,75 euro) niet meegeteld. `Eerste rang´ kost 34,50 euro.

Voor de ´Fryske priuwerij' betaalt u 34,50 euro. Ook zijn er ´VIP-kaartjes´ te koop, voor entree, biologische maaltijd en drankjes samen betaalt u 95 euro.
Er zijn nog vier speeldata: vanavond 12 september in Franeker en zondag 23, maandag 24 en dinsdag 25 september in Dokkum.

Meer informatie is op internet te vinden: www.simmertime2018.nl.

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 20 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 20 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 23 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28