Het team bandagisten van Helfrich Compressiezorg. Achter: Jannie Vaatstra en Klaas Helfrich. Voor: Sjieuwke van der Bij en Janet Spoelstra.
Het team bandagisten van Helfrich Compressiezorg. Achter: Jannie Vaatstra en Klaas Helfrich. Voor: Sjieuwke van der Bij en Janet Spoelstra.

Draagcomfort elastische kousen heeft aandacht van Helfrich Compressiezorg in Surhuisterveen/Drachten

Algemeen Zakelijk

"Goed luisteren en maatwerk leveren vinden wij belangrijk"

SURHUISTERVEEN - Heeft u elastische kousen nodig? Bij Helfrich Compressiezorg in Surhuisterveen en Drachten kunt u terecht. "We luisteren altijd goed naar het verhaal van de cliënt", zegt bandagist Klaas Helfrich. "Het dragen van kousen maken we zo plezierig mogelijk."

Functionaliteit en draagcomfort
Wanneer iemand problemen heeft met de doorbloeding van benen of armen kunnen therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven. Bij Helfrich Compressiezorg heeft men volop aandacht voor de mogelijkheden die het draagcomfort verbeteren.

"Het aanmeten van compressiemiddelen is maatwerk", vertelt Klaas Helfrich. "Geen cliënt is hetzelfde. Soms moeten we best even zoeken voor we ontdekken wat in een specifieke situatie het beste is."

De drukklasse van de kous moet passen bij de aandoening om voldoende ondersteuning te bieden. Een goede pasvorm is essentieel voor een juist resultaat. Als aan die twee voorwaarden is voldaan, bestaan er soms verschillende opties in materialen en kleuren. "We vragen daarom altijd naar het dagelijks leven van cliënten." De medewerkers van Helfrich Compressiezorg nemen daarom ruim de tijd voor iedere cliënt.

Thuis aanmeten is een optie
Helfrich Compressiezorg heeft vier bandagisten beschikbaar. Eén werkt op de locatie in Surhuisterveen, één op de locatie in Drachten, twee werken ambulant.

Klaas Helfrich is de bandagist in Surhuisterveen. Hij werd enthousiast gemaakt voor het vak door zijn vader Albert Helfrich, die tot voor kort volop meewerkte in het bedrijf en nu het stokje overdraagt.

"Men kan een afspraak maken, ook op vrijdagavond en zaterdag"

Achter in de winkel van Drogisterij Helfrich aan de Kolk 16 in Surhuisterveen bevindt zich de ingang naar de praktijkruimte van Helfrich Compressiezorg. "We hebben de paskamer in de zomermaanden verbouwd. Het is een mooie, grote ruimte geworden." Men kan een afspraak maken tijdens de openingstijden van de winkel, dus ook op vrijdagavond of zaterdag.

In Drachten, aan de Splitting 7, is Jannie Vaatstra u van dienst als bandagist. Bij haar kan men iedere ochtend, van maandag tot en met vrijdag, terecht na het maken van een afspraak.

Voor wie slecht ter been is, heeft Helfrich Compressiezorg twee ambulante bandagisten: Sjieuwke van der Bij en Janet Spoelstra. Zij komen bij cliënten thuis elastische kousen aanmeten. Het werkgebied is Surhuisterveen en Drachten, plus de plaatsen daar in een ruime cirkel omheen, ruwweg de Friese Wouden en het Westerkwartier.

Meer dan elastische kousen
Helfrich Compressiezorg richt zich op meer dan elastische kousen alleen. Zij bieden compressie-hulpmiddelen aan, in de breedste zin van het woord.

"Behalve elastische kousen zijn bij ons bijvoorbeeld klittenband-zwachtels verkrijgbaar", vertelt Klaas Helfrich. Dit zwachtelsysteem bestaat uit materiaal dat oogt als stof. De diverse laagjes en klittenbanden hebben hetzelfde effect als een traditioneel zwachtel van watten en verband.

Voordeel van het klittenband-systeem is dat het de zelfredzaamheid van de cliënt bevordert en het sneller omgedaan kan worden dan het traditionele zwachtel. Een groot voordeel is dat het zelf of met hulp af- en omgedaan kan worden wanneer iemand wil douchen.

Het klittenband-systeem wordt gebruikt als zwachtel, maar ook als vervanging van de elastische kous.

"Klittenband-zwachtel bevordert de
zelfredzaamheid"

Aan- en uittrekhulpen worden geleverd door Helfrich Compressiezorg. Voor mensen die bijvoorbeeld niet diep kunnen bukken, of niet sterk genoeg zijn om het elastische materiaal aan te trekken zijn aan- en uittrekhulpen beschikbaar. "Een thuiszorgmedewerker kan dagelijks langskomen om hierbij te helpen, echter veel mensen vinden het prettig zichzelf te redden met deze hulpmiddelen."

Indien gewenst bezoekt een ergotherapeut waarmee Helfrich Compressiezorg nauw samenwerkt, de cliënt thuis om te kijken welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn.

Mensen denken vaak dat ze aanvullend verzekerd moeten zijn om elastische kousen vergoed te krijgen, vertelt Klaas Helfrich, maar met een verwijzing van een huisarts of een specialist valt het onder de basisverzekering. Dit geldt zowel voor de elastische kousen, het zwachtel-systeem, de compressiebroeken en armkousen als voor het bezoek van de ergotherapeut bij u thuis.

Helfrich Compressiezorg levert vanuit Surhuisterveen ook wasbare verbandschoenen voor wie wel langere tijd met zwachtels om moet lopen.

Vergoeding van
elastische kousen gaat uit
de basisverzekering

Cliënten met elastische kousen weten de weg naar Helfrich Compressiezorg ook te vinden vanwege de Helfrich Kousen Gel die er wordt verkocht. Het is een zeer gewaardeerde, hydraterende gel die voorkomt dat de huid onder de kousen droog en schilferig wordt.

"Doordat de gel gemaakt is op waterbasis tast het de elastische kous niet aan", vertelt Klaas Helfrich. Dat is belangrijk, want elastische kousen hebben alleen effect als ze de druk perfect verdelen. Als de elastiekjes van de kous worden aangetast door olie of andere in zalven aanwezige vetten, verslappen ze en hebben de kousen verminderd effect."

Helfrich Kousen Gel voorkomt jeuk zonder de kousen aan te tasten

Heeft u voor een betere gezondheid compressiemiddelen nodig en wilt u dat die dicht bij huis worden aangemeten, met aandacht voor uw persoonlijke omstandigheden? Maak dan een afspraak bij Helfrich Compressiezorg in Surhuisterveen of Drachten.

Actueel

De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 5 minuten geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 1 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 16 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 17 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 19 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 20 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 22 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 23 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 23 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02