Hurdegaryp viert dubbel feest met vernieuwde weg

Algemeen

Rijksstraatweg in gebruik, vrijdag officiële heropening

HURDEGARYP. Vrijdag 14 september is het dubbel feest in Hurdegaryp. Niet alleen omdat het dorpsfeest is, maar ook omdat gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Rommert Dijk officieel de Rijksstraatweg zullen heropenen. De weg is ongeveer een jaar afgesloten geweest voor autoverkeer vanwege de herinrichting.

Bijna alle doorgaand autoverkeer rijdt nu via de nieuwe rondweg aan de noordkant van Hurdegaryp. Gemeentelijk projectleider voor de Rijksstraatweg Klaas Boelstra schat dat het aantal auto's per etmaal is gedaald van soms wel twintigduizend naar nu nog circa tweeduizend, misschien zelfs minder. "Mar wy moatte it noch sekuer telle. Dat sille wy meikoarten yn Burgum ek dwaan", vertelt Boelstra.

De herinrichting was (en is) een klus van aannemersbedrijf C. van den Adel in Burgum. De klus in de bebouwde kom is nagenoeg klaar, sinds de bouwvak kon het autoverkeer ook weer over de Rijksstraatweg rijden. De 'aankleding' moet nog gedaan worden: het planten van bomen, het plaatsen van verlichtingsmasten en het plaatsen van bankjes, aldus Boelstra. Van den Adel is momenteel nog druk bezig met het gedeelte tussen de bebouwde kom en de Foksegatten, oostelijk van het dorp. Daar moeten de bermen en de voet- en fietspaden nog definitief worden afgewerkt. "Der binne se noch in pear wike mei dwaande", schat Boelstra. Bestemmingsverkeer kon het afgelopen jaar wel het dorp in komen. Ook is voor bewoners aan de Rijksstraatweg in de bebouwde kom gepoogd de bereikbaarheid zoveel mogelijk te behouden. Het project heeft in z´n totaliteit enige vertraging opgelopen als gevolg van het natte voorjaar. Het karwei was in zes fasen opgeknipt. De laatste fase zou aanvankelijk duren van 7 mei tot 22 juni. De herinrichting maakt onderdeel van het project Kansen in Kernen. Dit is een project van de provincie Fryslân en de gemeente Tytsjerksteradiel in samenwerking met de inwoners van Hurdegaryp. De Rijksstraatweg is van 12.00 tot 20.00 uur omgetoverd tot feestlocatie. Iedereen kan heerlijke hapjes proeven bij de verschillende foodtrucks of een drankje nuttigen op het terras. Er zijn demonstraties van oude ambachten én er zijn oldtimers en oude tractoren te bewonderen. De kinderen kunnen duizelig worden in de zweefmolen of één van de andere attracties uitproberen. Om 16.00 uur barst het feestgedruis helemaal los, dan gaat de matinee van start in de feesttent en zijn er touwtrekwedstrijden.

Groot gat naast station

Dit dorpsfeest komt echter niet aan het einde van alle wegenbouw-activiteiten in Hurdegaryp. Integendeel, de technisch moeilijkste klus wordt momenteel uitgevoerd en zal ongeveer een jaar in beslag nemen: het maken van een nieuwe verkeerstunnel onder het spoor door. De planning is dat de nieuwe tunnelbak van 20 tot en met 24 februari op z´n plek wordt geschoven. "Het wordt een tunnel voor autoverkeer, fietsverkeer en voetgangers", vertelt projectleider Mario Rodriguez namens Heijmans Infra.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36