Zwaagwesteinde trekt noodgedwongen de stekker uit het zondagvoetbal

Algemeen

DE WESTEREEN – Door de zondagcommissie is dinsdagavond 11 september met het hoofdbestuur van VV Zwaagwesteinde een spoedoverleg aangevraagd. Aanleiding daarvan was dat de zondagcommissie geen andere mogelijkheden meer zag dan om te adviseren het eerste elftal voortijdig en direct uit de competitie te laten halen. Op donderdag 13 september vanaf 20.00 uur is er een open inloopavond in de kantine van de voetbalvereniging waarbij belangstellenden hun vragen kwijt kunnen aan het hoofdbestuur en de zondagcommissie.

Deze drastische maatregel werd voorgesteld nadat er in de afgelopen maanden en weken diverse spelers hun eerdere toezeggingen hebben ingetrokken om voor de zondagafdeling van VV Zwaagwesteinde uit te willen komen. Deze ontwikkelingen waren voorafgaand aan het seizoen niet te voorzien aangezien er rond juni 2018 nog circa 36 spelers hun belofte hadden gedaan om zich dit seizoen beschikbaar te stellen voor de zondagafdeling. Toen na verloop van tijd bleek dat dit aantal maximaal rond de 25 spelers zou uitkomen, is er destijds al een schrijven naar de KNVB gegaan om het tweede elftal op voorhand uit de competitie te laten halen. In de afgelopen weken bleek dat er steeds minder spelers om diverse redenen zich nog konden motiveren om bij de eerste zondagselectie aan te blijven.

Dit heeft ertoe geleid dat er op dit moment een te geringe selectie van circa 14 spelers is waardoor er geen draagkracht meer blijkt te zijn binnen de vereniging om in de competitie te starten. Het hoofdbestuur en de zondagcommissie voorzien dat er een gigantisch probleem gaat ontstaan om een volledig seizoen te kunnen bouwen op een selectie die op zondag haar wedstrijden kan spelen. Om op voorhand voorbaat te voorkomen dat de selectie halverwege, bijvoorbeeld door het driemaal niet op komen dagen bij een wedstrijd, alsnog uit de competitie gehaald dient te worden, is het besluit nu genomen om het team per direct te laten terugtrekken.

VV Zwaagwesteinde is van oorsprong een zondagsvereniging en heeft in het verleden grote successen gekend. De ploeg heeft altijd bekend gestaan als "de Readtsjes", een team dat altijd vol passie en strijd de tegenstanders de stuipen op het lijf kon jagen. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw kwam de ploeg uit op het allerhoogste amateurniveau waarin het een geduchte tegenstander was voor veel ploegen, men was een aantal keren zelfs akelig dichtbij een kampioenschap. Bekende spelers die het destijds ver hebben geschopt in hun voetbalcarrière zijn onder andere Johannes Zuidema en Sikke Venema. In een meer recent verleden kwam de ploeg jarenlang uit in de eerste en tweede klasse op zondag waar men altijd op veel publiek uit het dorp en de regio kon rekenen. Deze geschiedenis heeft de club dan ook een grote naamsbekendheid doen verwerven in het Noordelijke amateurvoetbal.

Helaas blijkt nu dat ook onze vereniging net als één van de zovele uit de noordelijke regio het hoofd niet boven water kan houden op de zondag. In het recente verleden was er al uiterste krachtinspanning nodig toen het zondagteam in 2012 al bijna ten onder ging. De draad werd destijds weer opgepakt waarna er zelfs nog een kampioenschap werd gevierd in 2014 en het team het seizoen daarna een prima seizoen meemaakte in de derde klasse en zelfs nog dichtbij promotie naar de tweede klasse was. Het bleek dus uiteindelijk uitstel van executie, tot groot verdriet van de vele voetballiefhebbers die de Readtsjes kennen.

Actueel

The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 11 minuten geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 15 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 15 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 17 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 20 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 21 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 22 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 22 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 23 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen gisteren
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12