Oane Galama verrassend Nederlands ljepkampioen

112

BURGUM - 'Nieuw-Zeelandse Fries' Oane Galama werd zaterdag de verrassende Nederlands kampioen fierljeppen bij de mannen-senioren op de vernieuwde schans 'De Jint' in Burgum. Hij had de verste sprong van de dag met 21,40 meter, in de finale. Naaste concurrent Jaco de Groot kwam in de voorronde tot 21,19 meter. Die eindigde zo als tweede bij de mannen-senioren.

Bij de dames won 'veterane' Dymphie Baas - van Rooijen dankzij haar eerste sprong van 16,11 meter in de voorronde. Daarna volgden twee natsprongen. In de finale probeerde ze zich nog te verbeteren en haalde ze 16,06 meter.

Opvallend was het Nederlands record bij de jongens van Reinier Overbeek (16 jaar) met een sprong van 20,30 meter. Gelet op zijn persoonlijk record van 19,81 meter was hij al favoriet bij de jongens en dat maakte hij in zijn eerste finalesprong meer dan waar. Ook in de voorronde was hij veel sterker dan de rest, met een schans- en een kampioenschapsrecord van 19,31 meter.

Ook de favoriet bij de junioren, Freark Kramer, sprong een (Fries) record: 20,44 meter en werd in zijn categorie ook Nederlands kampioen. Hij haalde die verste afstand met de derde sprong in de voorronde. In de finale liet hij tweemaal 'nat' noteren, maar zijn beide concurrenten kwamen niet meer in de buurt van het record.

Demi Groothedde maakte haar favorietenrol waar bij de meisjes. Haar persoonlijk record van 16,30 meter wist ze overigens bij lange na niet te halen, maar haar concurrenten presteerden nog veel bescheidener. Groothedde won met 14,50 meter het Nederlands kampioenschap.

'Holland' beter dan 'Friesland'
De 'Hollanders' zijn in de breedte de Friese ljeppers al twee seizoenen (veruit) de baas. Alleen in de categorie (mannelijke) junioren springen de Friezen meestal verder dan de 'Hollanders'. Vandaar dat bijvoorbeeld Jaco de Groot - bezitter van het Nederlands record met 22,21 meter - veruit favoriet was in de categorie mannen-senioren. Zijn eerste sprong in de voorronde van 21,19 meter was meteen het verst van allemaal. Dat hij toch genoegen moest nemen met de tweede plaats en daarmee zijn titel kwijtraakte aan de ´Nieuw-Zeelandse´ Fries Oane Galama, was voor alle insiders dan ook een grote verrassing. Hij had alleen in zijn vakantietijd - in augustus - op schansen kunnen trainen en vertrekt volgende week weer naar Nieuw-Zeeland, waar hij tegenwoordig woont en werkt.

Hij had na zijn verste sprong van de dag kennelijk meteen door dat hij de titel zou winnen, want hij dook daarna meteen in het frisse water, ook al mocht hij nog een tweede finalesprong wagen. Van de vijf finalisten bij de mannen had Oane Galama het minst ver gesprongen: 20,20 meter. Dat gaf hem kennelijk de juiste motivatie en concentratie voor de beste finalesprong.

"Ik wie superfocused, de stok stie goed, de oanrin fielde superlekker, de ynsprong wie sekuer goed, ik bleau klimmen en nei foaren sjen, ik gie mar troch en de stok bleau stean, ik kaam krekt wat te koart út, dus in lyts slachje boppe-yn en ik koe myn fuotten omheech dwaan (voor een prachtige uitsprong; redactie). En doe wie ik oer it baltsje, ek mear as in pear sintimeters, supermoai. Dan komt de ûntlading." (Hij dook van blijdschap het water in).
Oane Galema versloeg zo ook zijn tweelingbroer Ysbrand Galema, die onlangs Fries kampioen werd.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 17 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 17 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 18 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 19 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 19 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 20 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 20 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 22 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen gisteren
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen gisteren