Maarten hoopt op steun bij 11stedenzwemtocht

Algemeen

"Ik weet niet of ik het haal, 200 kilometer zwemmen is echt wel gruwelijk ver"

DOKKUM - Er worden steeds meer details duidelijk over het meezwemevenement dat in Dokkum wordt georganiseerd tijdens de 11stedenzwemtocht die 18, 19 en 20 augustus plaatsvindt in Friesland. Sportman Maarten van der Weijden (onder andere winnaar van een gouden medaille bij het 10 kilometer openwaterzwemmen op de Olympische Spelen) gaat een ultieme uitdaging aan met zichzelf door te proberen de gehele elfstedentocht te zwemmen. Het liefst in één keer.

Het is een ludieke actie waarmee hij veel geld hoopt te genereren voor onderzoek dat genezing van kanker mogelijk maakt. Onder het motto 'Ik geef alles, doe je mee?' roept hij iedereen die van zwemmen houdt op een bijdrage te leveren.

In alle elf steden worden meezwemevenenementen georganiseerd waaraan zowel ervaren als onervaren zwemmers kunnen meedoen. Het is geen wedstrijd en je kunt kiezen uit twee afstanden: 500 meter of 2000 meter. "Vijfhonderd meter, dat is twintig baantjes in een zwembad", zegt Maarten van der Weijden als hij in Dokkum is om voorbereidingen te treffen voor het meezwemmoment in de meest noordelijke stad op de route.

Sponsoractie

De bedoeling is dat mensen die meedoen, vragen of anderen hen daarvoor willen sponsoren en zo hoopt de Maarten Foundation - de eigenlijke organisator van het evenement - duizenden euro's op te halen voor het kankerfonds. Maartens droom is dat kanker in de toekomst een geneesbare ziekte is. Hij lag in het zwembad toen hij er over nadacht hoe hij iets kon doen voor de vele mensen die nu nog aan kanker sterven. Het werd een ludieke actie om zo zoveel mogelijk geld op te halen waarmee nieuw onderzoek mogelijk wordt gemaakt.

Het klonk eenvoudig toen hij dacht: "Ik ga de elfstedenzwemtocht zwemmen". Dat was twee jaar geleden en hij wist nog niet precies hoeveel kilometer het was. Het waren er meer dan hij verwachtte. Met zijn connecties uit de tijd dat hij Olympisch Kampioen werd (2008 in Peking) heeft hij een denktank opgezet en een plan gesmeed om het toch te realiseren. "Ik weet niet of het kan, en of ik het haal", zegt Maarten van der Weijden, "ruim 200 kilometer zwemmen is echt wel gruwelijk ver, maar ik doe er wel alles aan om het te proberen." Een zwembril met verlichting dat daglicht imiteert is in ontwikkeling. Hoogwerkers zullen hem in een hangmat over 'kluunplakken' tillen en op een luchtbed op het water kan hij slapen als dat nodig is. Een medisch team in een volgboot houdt nauwlettend zijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid in de gaten en hij slikt voor vertrek een sensor in die voortdurend zijn kerntemperatuur meet.

"Het is maar goed dat ik daarover niets te zeggen hebt", zegt Maarten op de vraag wanneer een topsporter zelf aangeeft dat het genoeg is. "Natuurlijk schreeuwt mijn lichaam na zes uur zwemmen al dat het genoeg is, laat staan dat je drie dagen en twee nachten zwemt. Het medisch team grijpt in als mijn kerntemperatuur daalt naar 35 graden."

Een paar oefentochtjes hebben hem inmiddels geleerd dat het zwaar gaat worden. In 2017 zwom hij heen en terug over het Nauw van Calais. In maart van dit jaar zwom hij 36 uur achter elkaar in een zwembad, en in juni zwom hij 120 kilometer van Amsterdam naar Leeuwarden. In het IJselmeer haalde zijn medisch team hem toen uit het water, omdat zijn temperatuur te veel daalde. Vanaf Stavoren heeft de topsporter weer gezwommen. "Toen ik in Leeuwarden aankwam had ik 120 kilometer gezwommen en moest ik er eerlijk gezegd niet aan denken dat ik nog eens tachtig kilometer verder zou moeten."

Toch gaat hij het proberen. "Het zwaarste wordt de tweede nacht door 'de hel van het noorden'." Hij hoopt op publiek langs de route dat hem steunt. "Om het vol te houden, dat lange stuk in het donker, zal ik me vastklampen aan de eetmomenten ieder half uur, aan de tijd die ik elke duizend meter doorkrijg en van bruggetje naar bruggetje zwemmen. Dat soort dingen geven houvast."

Meezwemevenement in Dokkum

Als alles goed gaat arriveert Maarten 's morgens tussen 9.00 en 10.00 uur bij het keerpunt in Dokkum voor zijn laatste etappe naar Leeuwarden. De Maarten van der Weijden Foundation en de Rotary Club Dokkum zorgen voor een podium op 't Zijl waar een programma wordt verzorgd. Vanaf half 11 gaan de meezwemmers te water. "Eerst de mensen die 500 meter zwemmen en daarna de mensen die tweeduizend meter zwemmen. Dat doen ze aan de andere kant van de brug, in het Grootdiep, waarbij het water bij de IJsherberg start en/of finishpunt is."

Actueel

The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 28 minuten geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 16 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 16 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 17 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 20 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 22 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 22 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 23 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen gisteren
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen gisteren
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12