'Ljochtstill' verbindt natuur en kunst met elkaar in Earnewâld

Algemeen


Glazen 'turven', workshops en exposities in en bij Earnewâld

EARNEWALD - Komende vrijdag 13 juli is de start van het kunst-in-de-natuur-project 'Ljochtstill' in Earnewâld. Er gingen vijf jaar voorbereiding aan vooraf. Het project is bedacht door de Earnewâldster ondernemer Anje Wester-Koopmans.

In vier grote 'glazen turven' - met glas doorzichtig gemaakte containers - komt kunst te staan en te hangen. Bovendien zullen kunstenaars ook aan het werk gaan in de containers. Er gebeurt nog meer: extra exposities in Earnewâld, plus workshops en lezingen die de thema's natuur en kunst combineren. Ook komt er een gloednieuw kunstwerk by de Saiterpleats - een acht meter hoog bronzen beeld van Hans Jouta, te zien vanaf het wandel- en fietspad langs de Langesleat.

Er zijn vier 'glazen turven', waarvan één in het centrum van het dorp en drie aan de randen van Earnewâld. Bovendien komt er een 'filmturf', waarin films worden getoond die met het thema 'kunst en natuur' te maken hebben.
Op de zijkanten van de turven verschijnt een mooi Alde Feanen-schilderij van Gosse Koopmans en op de zijkant van de filmcontainer komt een mooie Alde Feanen-foto van Maartje Roos. Beiden dachten mee met het gehele project en leveren ook hun bijdragen in een 'turfcontainer'.

De 'turven' verwijzen naar de historie van de Alde Feanen: dit natuurgebied ontstond als gevolg van de turfwinning.
Bart Ensing en Marion Steur laten zich inspireren door een houtsculptuur van een vrouw in een jurk. Een vrouw die oprijst uit de aarde, in combinatie met een poëtische vertelling. Maandag 15 juli vanaf twee uur 's middags geven ze hun eerste poëtische vertelling.
Esmé Hofman is gespecialiseerd in bijzonder vlechtwerk en fijnscheerwerk. Zij geeft ook vlechtworkshops.
Suzan Bosch maakt gebruik van natuurlijke vezels van planten en wol. Ook schrijft ze poëzie, "om een momentum van stille schoonheid te scheppen." In de glazen turf zal ze werken aan een kunstwerk van vilt, dat begin oktober aan het dorp Earnewâld wordt geschonken. Ook zal ze workshops geven, onder andere op zondagochtend.

Een 'glazen turf' van It Fryske Gea zal deze zomer en herfst worden gebruikt voor lezingen en workshops. Conservator Peter Koomen geeft zowel lezingen als workshops over spinnen en insecten. Jonge natuurfiilmer Jordan van der Maas uit Drachten werkt momenteel aan zijn tweede lange film, over de Deelen en de Alde Feanen. Hij geeft een workshop 'natuurfilm maken'.

Auke Terluin geeft een workshop 'natuurtekenen'. Hans Berghuis geeft een demonstratie 'vogels schilderen'. Hanneke Jonker leidt een flora- en faunawandeling. Jan Falkena toont hoe je een eendenkorf vlecht.. Leo van Brunschot geeft demonstraties prepareren van dieren die in de Alde Feanen te vinden zijn.

In de Eben Haëzer- en in de Agnes-kerk in Earnewâld komt een dubbelexpositie van werk van wijlen Klaas Koopmans, met name van zijn zogeheten gestichtstekeningen, vooral portretten van (mede-)patiënten in psychiatrische ziekenhuizen inclusief niet eerder vertoond werk. Zie ook ljochstill.frl.

Afbeelding
“Mei keallen by har memmen mear harmony” Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Halloween bij de Wrottersploech Algemeen 1 okt, 15:14
Afbeelding
Burgemeester Jan Rijpstra opent JIMMY’S Sportsclub in Drachten Algemeen 1 okt, 14:18
Afbeelding
Wâldsang informatieavond met concert Algemeen 1 okt, 13:00
Afbeelding
Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Kollum Algemeen 1 okt, 09:43
Afbeelding
Burumse Wilma Mulder terug uit Oekraïne: “Snel meer hulp nodig” Algemeen 1 okt, 08:30
Afbeelding
Brandweer haalt jong katje uit woning bij keukenbrand Gerkesklooster Algemeen 30 sep, 20:45
Afbeelding
Basisschool It Skriuwboerd eerste ‘DrinkWater’-school in Achtkarspelen Politiek 30 sep, 15:47
Afbeelding
FUMO beschermt grondwater met op afstand bestuurbare boot Algemeen 30 sep, 15:00
Afbeelding
Harsta State in Hegebeintum binnenkort geopend voor publiek Cultuur 30 sep, 14:17
Afbeelding
Fotoshoot Friesian Horse kalender in Dokkum Algemeen 30 sep, 09:43
Afbeelding
‘Nieuw maaibeleid’ vergt 50.000 euro Algemeen 30 sep, 09:39
Afbeelding
Dertig miljoen euro voor nieuwbouw in Smallingerland? Algemeen 29 sep, 17:38