'Ljochtstill' verbindt natuur en kunst met elkaar in Earnewâld

Algemeen


Glazen 'turven', workshops en exposities in en bij Earnewâld

EARNEWALD - Komende vrijdag 13 juli is de start van het kunst-in-de-natuur-project 'Ljochtstill' in Earnewâld. Er gingen vijf jaar voorbereiding aan vooraf. Het project is bedacht door de Earnewâldster ondernemer Anje Wester-Koopmans.

In vier grote 'glazen turven' - met glas doorzichtig gemaakte containers - komt kunst te staan en te hangen. Bovendien zullen kunstenaars ook aan het werk gaan in de containers. Er gebeurt nog meer: extra exposities in Earnewâld, plus workshops en lezingen die de thema's natuur en kunst combineren. Ook komt er een gloednieuw kunstwerk by de Saiterpleats - een acht meter hoog bronzen beeld van Hans Jouta, te zien vanaf het wandel- en fietspad langs de Langesleat.

Er zijn vier 'glazen turven', waarvan één in het centrum van het dorp en drie aan de randen van Earnewâld. Bovendien komt er een 'filmturf', waarin films worden getoond die met het thema 'kunst en natuur' te maken hebben.
Op de zijkanten van de turven verschijnt een mooi Alde Feanen-schilderij van Gosse Koopmans en op de zijkant van de filmcontainer komt een mooie Alde Feanen-foto van Maartje Roos. Beiden dachten mee met het gehele project en leveren ook hun bijdragen in een 'turfcontainer'.

De 'turven' verwijzen naar de historie van de Alde Feanen: dit natuurgebied ontstond als gevolg van de turfwinning.
Bart Ensing en Marion Steur laten zich inspireren door een houtsculptuur van een vrouw in een jurk. Een vrouw die oprijst uit de aarde, in combinatie met een poëtische vertelling. Maandag 15 juli vanaf twee uur 's middags geven ze hun eerste poëtische vertelling.
Esmé Hofman is gespecialiseerd in bijzonder vlechtwerk en fijnscheerwerk. Zij geeft ook vlechtworkshops.
Suzan Bosch maakt gebruik van natuurlijke vezels van planten en wol. Ook schrijft ze poëzie, "om een momentum van stille schoonheid te scheppen." In de glazen turf zal ze werken aan een kunstwerk van vilt, dat begin oktober aan het dorp Earnewâld wordt geschonken. Ook zal ze workshops geven, onder andere op zondagochtend.

Een 'glazen turf' van It Fryske Gea zal deze zomer en herfst worden gebruikt voor lezingen en workshops. Conservator Peter Koomen geeft zowel lezingen als workshops over spinnen en insecten. Jonge natuurfiilmer Jordan van der Maas uit Drachten werkt momenteel aan zijn tweede lange film, over de Deelen en de Alde Feanen. Hij geeft een workshop 'natuurfilm maken'.

Auke Terluin geeft een workshop 'natuurtekenen'. Hans Berghuis geeft een demonstratie 'vogels schilderen'. Hanneke Jonker leidt een flora- en faunawandeling. Jan Falkena toont hoe je een eendenkorf vlecht.. Leo van Brunschot geeft demonstraties prepareren van dieren die in de Alde Feanen te vinden zijn.

In de Eben Haëzer- en in de Agnes-kerk in Earnewâld komt een dubbelexpositie van werk van wijlen Klaas Koopmans, met name van zijn zogeheten gestichtstekeningen, vooral portretten van (mede-)patiënten in psychiatrische ziekenhuizen inclusief niet eerder vertoond werk. Zie ook ljochstill.frl.

So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 16 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 18 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 20 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 21 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 22 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 23 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 23 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen gisteren
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen gisteren
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12