Friese koning Redbad verovert Broeksterwâld

Algemeen


BROEKSTERWALD - Terwijl 'stadjers' op het Wilhelminaplein ('het Zaailand' in de volksmond) in Leeuwarden zaterdagavond keken naar de wereldpremiëre van de speelfilm 'Redbad', genoten genodigden in de prachtige, nieuwe theatertuin van Broeksterwâld van de generale repetitie van het gelijknamige iepenloftspul. De première is morgen, donderdag 28 juni. Vanwege de belangstelling zijn er extra speelavonden.

Behalve Redbad (gespeeld door Sjoerd Klaas Steegstra en als 12-jarige door Hidde Kazimier, was er nóg een hoofdrol, voor 'verteller' en vriend van Redbad, Hadagrim (een mooie rol van Gert Boonstra en als junior van Jorrit van Dijk). Maar de échte hoofdrol was wellicht voor het decor en voor de fantastische, donkerpaarse luchten. Gelet op de mooie weersverwachtingen is het een aanrader te pogen de laatste kaartjes te bemachtigen!

Het verhaal over 'Kening Redbad' is dat van de heidense Friese koning, die zich bijna tot christen laat dopen, nadat hij eerst tegen de (christelijke) Franken heeft gestreden. Redbad weigert op het laatste moment zijn doop te ondergaan, hij verkeert na zijn overlijden liever in de hel bij zijn gestorven ouders en overige familie en naasten, dan in de hemel bij z'n vijanden.

Bijzonder is ook, dat er een echte baby meespeelt en er echte paarden door de theatertuin lopen, meestal bovendien door acteurs bereden. Ook aan het decor is duidelijk zorg en creativeit besteed, al doen drie gloeilampen in de nok van het 'langhuis' van Kening Aldgisl en later van diens zoon Kening Redbad wonderlijk aan. Misschien zijn ze wel weg bij de première?
Bij de generale ging er qua spel- en vooral tekstvastheid én ook qua techniek nog wel eens iets mis. Het geluid viel af en toe even weg. Want zonder versterking spelen lukt hier niet, daarvoor is deze 'teatertún' toch wat te open. Die is trouwens aangelegd door vrijwilligers.

De regie was het werk van Tiffany en (haar vader) Sake van der Wal. Tiffany schreef ook de tekst, bijgestaan door roman-auteur Willem Schoorstra uit Ternaard, die zich jarenlang verdiepte in Redbad en daar de roman over schreef, waar dit 'iepenloftspul' op gebaseerd is.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 4 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 5 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 7 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 7 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 8 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 9 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 10 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21