Favoriet Riekele Kobes ontembaar in 8 van Drachten

Algemeen Sport


 

DRACHTEN - Atleet Riekele Kobes uit Leeuwarden maakte zondag zijn favorietenrol waar in de 8 van Drachten en won overtuigend in een tijd van 25.57 de acht kilometer tussen Beetsterzwaag en Drachten. Bij de dames finishte Jessica Oosterloo uit Appelscha als eerste op het Kiryat Onoplein.

Door Jelle Jeensma

Er werden scherpe tijden gelopen, maar geen parcoursrecord gevestigd. Het weer leende zich wel voor snelle tijden, de temperatuur was precies goed. "De snelste tijden zullen niet gauw worden verbeterd. Die toptijden dateren nog uit de tijd toen Keniaanse atleten meeliepen", zegt organisator Chris Jaasma.

Spannend was het niet echt bij de heren vanwege de dominantie van Riekele Kobes. Rob Vijver van atletiekclub Lionitas uit Leeuwarden, vorig jaar nog derde bij dit Drachtster hardloopevenement, wist Kobes na de start nog enigszins partij te geven, maar daarna nam Kobes afstand van Vijver, die over de meet kwam in 26.52. Derde was Oukubay Huruy van AV Heerenveen, in 27.29.

Bij de dames waren de verschillen tussen de nummers een en twee iets minder Groot. Jessica Oosterloo uit Appelscha eindigde in 28.18 voor Fanos Tekle uit Opmeer: 28.46. Voor Elsa Rijpstra uit Oen-
tsjerk, derde in 31.20, was de 8 van Drachten een goede voorbereiding op het Europese kampioenschap Obstacle Running in Denemarken. Deze tak van sport is verwant aan survival. Naast veel loopwerk moeten er verschillende hindernissen worden bedwongen. In de 8 van Drachten deed ze alvast ritme op voor het Europees kampioenschap, dat over twee weken wordt gehouden. In deze discipline is Elsa Rijpstra wereldkampioene.

Lopers van Atletiekvereniging Impala uit Drachten stonden meerdere keren op het podium. Bij de heren veertig jaar en ouder reikten twee Impalezen tot het ereschavot. Foppe van der Heide werd tweede en Johan Hoogeveen eindigde als derde. Ook bij vijftig plus succes voor Impala. Sieds Wiersma werd derde.

Bij de bedrijvenloop was Veneboer Sport 2000 uit Drachten na drie overwinningen deze keer tweede. René Veneboer reageerde laconiek op de nederlaag. "We waren drie minuten te langzaam. Volgens jaar staat ons weer een uitdaging te wachten." Veneboer was prima te spreken over de respons op de sponsoractie voor het goede doel, de CliniClowns. Zijn bedrijf is de initiator van de actie, samen met Defenz Advocaten en Administratiekantoor Bentacera uit Drachten. "Bijna veertig procent van de recreatielopers heeft een t-shirt gekocht voor de CliniClowns", zegt Veneboer. Eerste bij de bedrijvenloop werd SMST loopteam uit Drachten.

Ziekenhuis Nij Smellinghe uit Drachten werd derde bij de bedrijvenloop, een plek waarop al een beetje was gerekend. "In het ziekenhuis zijn maandag nog t-shirts verkocht voor de CliniClowns", zegt Lenie Wilms van de loopgroep.

Deze acht van Drachten verbrak weer alle deelnemersrecords. Niet eerder deden zoveel jeugdlopers mee aan de Kidsrun: 657. "In totaal hadden we 1253 deelnemers, ook dat is een record", vertelt Chris Jaasma. De uitslagen zijn te vinden op wp.8vandrachten.nl.

In het filmpje dat met de ActiefPlus-app kan worden bekeken zijn lopers te zien en een aantal atleten, die op het podium stonden.

Actueel

Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 24 minuten geleden
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 1 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 2 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 3 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 3 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 4 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 4 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 5 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 5 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 6 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 7 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 20 uur geleden
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 21 uur geleden
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 23 uur geleden
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen gisteren
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen gisteren