Wandelaars kunnen even dansen in oude fabriek in Oudega (Sm)

Algemeen


 

OUDEGA - Na vijftien jaar kan voor het eerst weer gebruik worden gemaakt van een ruimte in de voormalige zuivelfabriek De Hoop in Oudega. Zaterdag 23 juni gaat de wandeltocht 'Alle om Slachte' dwars door diverse gebouwen, ook door een deel van de oude fabriek. Er kan die dag zelfs even in de fabriek worden gedanst, op muziek van dweilorkest 'De Wettertoerkapel' uit Drachten.

Dit wordt mogelijk omdat de gemeente Smallingerland het verwaarloosde gebouw gekocht heeft. Die heeft nog geen geschikte bestemming kunnen vinden voor De Hoop. Of het verbouwd zal worden of gesloopt, is nog onbekend. In het kersverse coalitie-akkoord van de partijen ELP, VVD, PvdA, en GroenLinks/FNP staat niets vermeld over wat er met het gebouw moet gebeuren.

Werkgroepen van betrokkenen in het dorp en van de gemeente verdiepen zich momenteel met de werktitel 'Doarpsplein oan it wetter' in de toekomst van de jachthaven en de toekomst van de gebouwde omgeving in Oudega. De voormalige zuivelfabriek maakt deel uit van die toekomstverkenning.

Donderdagavond bleek bij een 'Brûsjûn' in de Skippersseal dat het dorp verdeeld is over de toekomst van de voormalige fabriek. Een fors deel is voor sloop plus nieuwe woningen, een ander deel wil de gemeente de kans geven de optie van verbouwing en appartementen te onderzoeken. Donderdag bleek plotseling ook een projectontwikkelaar belangstelling te tonen voor die laatste optie. Bas Wortelboer van 'Proestion BV' uit Norg ziet mogelijkheden voor acht of negen appartementen in het fabriekscomplex. "We hebben een soortgelijk project gedaan in een voormalige confectiefabriek, aan de Oudeweg in Ter Apel", zei hij.

Vooreerst wordt de fabriek één van de open locaties tijdens de tweede 'Alle om Slachte', zaterdag 23 juni. Men kan afstanden wandelen van 5, 10 of 21 kilometer. Startpunt is mfc De Gearrin in Oudega. "De wandelaars komen langs veel mooie plekken in en rondom het dorp", beloven de organisatoren. Boer Mark Ossendrijver opent zijn stal voor het publiek.

Diverse historische wandelpaden komen tot leven in de omliggende natuur met water en bos. Langs de route zijn culturele traktaties te bewonderen. Onderweg staan horecabedrijven klaar met hapjes en drankjes.

Voor kinderen is er de wandeling van vijf kilometer. De overige afstanden zijn 10 en 21 kilometer. Start vanaf tien uur. Aanmelden: wandeltochtoudega@gmail.com.

Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 15 uur geleden
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 16 uur geleden
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen 16 uur geleden
Lezing wolf en maatschappij door André Donker.
Lezing Wolf en maatschappij in Dokkum Algemeen 16 uur geleden
In part fan it oanplakbiljet yn 19e-iuwske styl fan de jûn fan 6 maaie 2024 yn 't Readhert yn Burgum.
200 jier Tsjibbe Gearts van der Meulen, Wâldman en Wrâldboarger Algemeen 17 uur geleden
Medailleregen GYM academy ABC teams
Medaille "regen" GYM Academy Dokkum Algemeen 17 uur geleden
De Badeendjesrace in Dokkum
Badeendjes gaan weer racen op Koningsdag Algemeen 18 uur geleden
Een vrouwtje grijze zandbij met pollen van een wilg.
Nationale Bijentelling vraagt tien dagen aandacht voor wilde bijen Algemeen 18 uur geleden
Ferwert is klaar voor Kain
Ferwert is klaar voor Kaïn Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe training van energieboswachters. Staand cursusleidster Suzanna Bekkema in 'De drie pilaren' in Oudeschoot.
De Training Energieboswachter 2024 is gestart! Algemeen 21 uur geleden
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag.
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag Algemeen 23 uur geleden
Op de foto v.l.n.r. voor: Nikée Feitsma, Nine Postma en achter: Fenna Hoekstra, Larissa van der Woude, Swany de Haan
Turn- en Gymsport Dokkum Nederlands kampioen! Algemeen gisteren
Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit.
Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit Algemeen 14 apr, 23:10