SC Kootstertille op drempel van de vierde klasse

Algemeen Sport


KOOTSTERTILLE – Sportclub Kootstertille kreeg de afgelopen seizoenen meer dan één keer een nacompetitietitel toebedeeld, maar haalde daaruit geen rendement. Ditmaal is de kans om de vierde klasse te bereiken groter dan ooit. Op eigen veld versloeg Kootstertille zaterdag Friese Boys met 4-2. Voor de ploeg uit Kollumerzwaag betekende dit degradatie en afdaling naar de vijfde klasse.

Door Jelle Jeensma

Friese Boys wil na de degradatie zo snel mogelijk terugkeren naar de vierde klasse. De gasten uit Kollumerzwaag, die in een niet zo recent verleden nog in de tweede klasse uitkwamen, zijn in een neerwaartse spiraal terecht gekomen en moeten het volgend seizoen een niveau lager acteren. Het mankeerde bij Friese Boys niet aan strijdlust, maar SC Kootstertille is net een stapje verder en had wat meer individuele klasse en snelheid in huis.

"We willen uiteindelijk naar de derde klasse met deze jonge spelersgroep", steekt bestuurslid Siebren Vellema van Kootstertille de ambities van de club niet onder stoelen of banken. Trainer Jan van Dijk werkt nu drie seizoenen met zijn selectie en het elftal begint steeds meer vorm te krijgen. In het filmpje dat via de ActiefPlus-app kan worden bekeken blikt hij terug op de wedstrijd. Kootstertille zal in de vierde klasse geen gek figuur slaan, maar voordat dat zover is, rest er nog één beslissend duel.

Kootstertille kreeg Friese Boys niet zomaar op de knieën. Daarvoor waren de belangen ook te groot. Kootstertille had de beste kansen en na een klein half uur viel de openingstreffer. Rechtsachter Douwe Hoekstra gaf een voorzet op maat, die goed werd ingeschat door Aize Storm. Keeper Theo Beerda was kansloos tegen de kopbal van Storm. Friese Boys liet het er niet bij zitten en gooide veel energie in de strijd. Het meeste gevaar van de ploeg uit Kollumerzwaag kwam van rechter aanvaller Johannes Beiboer. Centrumspits Sander Hoekstra was te weinig explosief en werd niet vaak genoeg aangespeeld. Beiboer stond aan de basis van de gelijkmaker van Friese Boys na weifelend optreden in de verdediging van Kootstertille. Durk Jannes Heidstra rondde af. Meteen na rust had Kootstertille de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar Tom van der Veen, die overigens een goede wedstrijd speelde, schoot de bal te slap in. Trainer Jan van Dijk paste daarna een dubbele wissel toe. Achteraf gezien een tactische meesterzet, want invaller André Faber besloot zijn solo met een fraaie treffer: 2-1. Het spektakel was hiermee geenszins voorbij, want bij een corner van René de Jong zag de verdediging van Kootstertille er niet goed uit, waarna de bal in het doel verdween: 2-2. In deze fase waren de kansen gelijk, omdat Friese Boys beter ging voetballen.

Een verlenging leek aanstaande, maar Kootstertille trok toch de winst over de streep. Na een vrije trap van Menno Waasdorp – een centrale verdediger met een fluwelen traptechniek – kopte Aize Storm zijn tweede treffer binnen. Friese Boys vocht voor de laatste kansen, maar in de counter was Kootstertille nog een keer succesvol. Jouke Waaksma maakte aan alle onzekerheid een einde: 4-2. In het eigen voetbaltheater kan Kootstertille zaterdag promoveren. Tegenstander is HJSC uit Hommerts en Jutrijp. Voor de statistiek: Kootstertille scoorde 104 keer in de competitie terwijl HJSC bleef steken op 45 treffers. Wat die statistieken waard zijn, zal zaterdag blijken.

Actueel

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 5 minuten geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 15 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 15 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 18 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 20 uur geleden
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 21 uur geleden
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 uur geleden
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 23 uur geleden
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen gisteren
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen gisteren
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum.
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum Algemeen 21 apr, 19:59
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde. Foto ter illustratie.
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde Algemeen 21 apr, 19:55