SC Kootstertille op drempel van de vierde klasse

Algemeen Sport

KOOTSTERTILLE – Sportclub Kootstertille kreeg de afgelopen seizoenen meer dan één keer een nacompetitietitel toebedeeld, maar haalde daaruit geen rendement. Ditmaal is de kans om de vierde klasse te bereiken groter dan ooit. Op eigen veld versloeg Kootstertille zaterdag Friese Boys met 4-2. Voor de ploeg uit Kollumerzwaag betekende dit degradatie en afdaling naar de vijfde klasse.

Door Jelle Jeensma

Friese Boys wil na de degradatie zo snel mogelijk terugkeren naar de vierde klasse. De gasten uit Kollumerzwaag, die in een niet zo recent verleden nog in de tweede klasse uitkwamen, zijn in een neerwaartse spiraal terecht gekomen en moeten het volgend seizoen een niveau lager acteren. Het mankeerde bij Friese Boys niet aan strijdlust, maar SC Kootstertille is net een stapje verder en had wat meer individuele klasse en snelheid in huis.

"We willen uiteindelijk naar de derde klasse met deze jonge spelersgroep", steekt bestuurslid Siebren Vellema van Kootstertille de ambities van de club niet onder stoelen of banken. Trainer Jan van Dijk werkt nu drie seizoenen met zijn selectie en het elftal begint steeds meer vorm te krijgen. Kootstertille zal in de vierde klasse geen gek figuur slaan, maar zover dat zover is, rest er nog één beslissend duel.

Kootstertille kreeg Friese Boys niet zomaar op de knieën. Daarvoor waren de belangen ook te groot. Kootstertille had de beste kansen en na een klein half uur viel de openingstreffer. Rechtsachter Douwe Hoekstra gaf een voorzet op maat, die goed werd ingeschat door Aize Storm. Keeper Theo Beerda was kansloos tegen de kopbal van Storm. Friese Boys liet het er niet bij zitten en gooide veel energie in de strijd. Het meeste gevaar van de ploeg uit Kollumerzwaag kwam van rechter aanvaller Johannes Beiboer. Centrumspits Sander Hoekstra was te weinig explosief en werd niet vaak genoeg aangespeeld. Beiboer stond aan de basis van de gelijkmaker van Friese Boys na weifelend optreden in de verdediging van Kootstertille. Durk Jannes Heidstra rondde af.

Meteen na rust had Kootstertille de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar Tom van der Veen, die overigens een goede wedstrijd speelde, schoot de bal te slap in. Trainer Jan van Dijk paste daarna een dubbele wissel toe. Achteraf gezien een tactische meesterzet, want invaller André Faber besloot zijn solo met een fraaie treffer: 2-1. Het spektakel was hiermee geenszins voorbij, want bij een corner van René de Jong zag de verdediging van Kootstertille er niet goed uit, waarna de bal in het doel verdween: 2-2. In deze fase waren de kansen gelijk, omdat Friese Boys beter ging voetballen.

Een verlenging leek aanstaande, maar Kootstertille trok toch de winst over de streep. Na een vrije trap van Menno Waasdorp – een centrale verdediger met een fluwelen traptechniek - kopte Aize Storm zijn tweede treffer binnen. Friese Boys vocht voor de laatste kansen, maar in de counter was Kootstertille nog een keer succesvol. Jouke Waaksma maakte aan alle onzekerheid een einde: 4-2.

In het eigen voetbaltheater kan Kootstertille zaterdag promoveren. Tegenstander is HJSC uit Hommerts en Jutrijp. Voor de statistiek: Kootstertille scoorde 104 keer in de competitie terwijl HJSC bleef steken op 45 treffers. Wat die statistieken waard zijn, zal zaterdag blijken.

Afbeelding
“Mei keallen by har memmen mear harmony” Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Halloween bij de Wrottersploech Algemeen 1 okt, 15:14
Afbeelding
Burgemeester Jan Rijpstra opent JIMMY’S Sportsclub in Drachten Algemeen 1 okt, 14:18
Afbeelding
Wâldsang informatieavond met concert Algemeen 1 okt, 13:00
Afbeelding
Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Kollum Algemeen 1 okt, 09:43
Afbeelding
Burumse Wilma Mulder terug uit Oekraïne: “Snel meer hulp nodig” Algemeen 1 okt, 08:30
Afbeelding
Brandweer haalt jong katje uit woning bij keukenbrand Gerkesklooster Algemeen 30 sep, 20:45
Afbeelding
Basisschool It Skriuwboerd eerste ‘DrinkWater’-school in Achtkarspelen Politiek 30 sep, 15:47
Afbeelding
FUMO beschermt grondwater met op afstand bestuurbare boot Algemeen 30 sep, 15:00
Afbeelding
Harsta State in Hegebeintum binnenkort geopend voor publiek Cultuur 30 sep, 14:17
Afbeelding
Fotoshoot Friesian Horse kalender in Dokkum Algemeen 30 sep, 09:43
Afbeelding
‘Nieuw maaibeleid’ vergt 50.000 euro Algemeen 30 sep, 09:39
Afbeelding
Dertig miljoen euro voor nieuwbouw in Smallingerland? Algemeen 29 sep, 17:38