Cliniclown geeft kinderen plezier in Nij Smellinghe

Algemeen Sport

De cliniclowns zijn zeer gewaardeerde professionals, die zich inzetten om zieke kinderen even hun gedachten te laten verzetten. "De cliniclowns zijn actief in Nederlandse ziekenhuizen. In Nij Smellinghe komt onze cliniclown Joep op bezoek op onze kinderafdeling", zegt Simone de Best, leidinggevende van de kinder- en kraamafdeling van het Drachtster ziekenhuis.



DRACHTEN - De 8 van Drachten op zondag 10 juni is een loopevenement dat veel deelnemers trekt. Ieder jaar kunnen de lopers een goed doel steunen. Dit jaar is dat de Stichting CliniClowns, die zieke kinderen ontspannende momenten bezorgt. In het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe komt cliniclown Joep hen regelmatig amuseren. Het ziekenhuis heeft een loopgroep en doet met vier teams mee aan de 8 van Drachten.

Door Jelle Jeensma

Uitgedost in opvallende kleding en vaak uitgerust met een rode neus, komt de cliniclown de kinderen vermaken en opvrolijken met een clowneske act. Hij vertelt verhalen, grapjes en leuke en uitdagende opmerkingen en beelden situaties uit. "Daar worden de kinderen blij van, ze kunnen even lachen en plezier maken en vergeten dan vaak dat ze in het ziekenhuis liggen", vertelt Simone de Best. Ook de familie van het zieke kind wordt hierin betrokken. "De cliniclowns doen goed werk en daarom verdient de organisatie steun. Op de kinderafdeling en bij de receptie van het ziekenhuis kan geld worden gedoneerd voor de CliniClowns.

T-shirts voor tientje
De deelnemers aan de 8 van Drachten kunnen een T-shirt kopen voor tien euro en daarmee steunen ze dit goede doel. "De Stichting CliniClowns kan hiermee mensen werven en opleiden", besluit Simone de Best.

Bedrijvenloop
Het Drachtster ziekenhuis heeft ook sportief flink wat ijzers in het vuur, want er doen vier teams mee aan de bedrijvenloop. "Vorig jaar zijn we derde geworden, maar nu gaan we voor een hogere klassering", zegt Lenie Wilms. Ook individueel heeft Nij Smellinghe kansrijke lopers, want er wordt het hele jaar getraind. Na de wedstrijd 8 van Drachten is er ruimte voor ontspanning.

"In de Lawei kunnen we nog even terugblikken met een hapje en een drankje." Lenie Wilms is al jaren voorzitter van de Loopgroep Nij Smellinghe. Bij de 8 van Drachten heeft de loopgroep versterking gekregen van de hardlopende collega's van de kinder- en kraamafdeling. De loopgroep biedt gezelligheid, maar ook professionele ondersteuning en begeleiding bij het hardlopen. "Het ziekenhuis wil graag over gezonde medewerkers beschikken en bovendien hebben de lopers nu ook contact met collega's van andere afdelingen", zegt Lenie Wilms.

Fysiotherapeute als trainster
De loopgroep bestaat uit vijfentwintig deelnemers en heeft twee trainers, onder wie Neeltje Boomsma, die intern als fysiotherapeute werkzaam is in het ziekenhuis. "In de wintermaanden trainen we op de baan van atletiekvereniging Impala in Drachten en 's zomers gaan we naar de trimbaan in de Drait", vertelt Lenie Wilms. De intensiteit varieert van fanatiek en wedstrijdgericht tot recreatief. "Iedereen traint op zijn eigen niveau en in het eigen tempo."

De loopgroep doet mee aan meerdere wedstrijden. "Ook op de Zorgmarathon op Sportcentrum Papendal zijn we met tien lopers vertegenwoordigd. We lopen dan een estafette", zegt Lenie Wilms.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 1 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 2 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 3 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 3 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 4 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 4 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 6 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 7 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 8 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 8 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 9 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen gisteren