Het hijsen van de rode vlag is regelmatig nodig na een aanvaring van de crossauto's.
Het hijsen van de rode vlag is regelmatig nodig na een aanvaring van de crossauto's. Foto: Actief Media

Piet Tel haalt hattrick binnen op autocross Sumar

Algemeen Sport

SUMAR - Piet Tel uit Oudega (Sm.) leverde tijdens de traditionele autocross in Sumar op Pinkstermaandag een unieke prestatie. Hij won voor de derde keer in successie de regioklasse. "Drie keer achter elkaar winnen is nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van deze cross", weet Tel.

Door Jelle Jeensma

De voortekenen waren al gunstig, want in de manches liet Tel de concurrentie steeds achter zich. In de beslissende finale reed Tel een foutloos en snel parcours, waardoor de vlot accelererende coureur uit Oudega een fraaie hattrick kon bijschrijven op zijn erelijst. Tel kwam uit voor autocrossteam DBO uit Lemmer. Met zijn snel startende Toyota met achterwielaandrijving was hij de concurrentie steeds te snel af. Hij had een paar teamgenoten meegenomen, die eveneens van wanten wisten. "Piet heeft ons uitgenodigd om mee te doen aan de cross in Sumar", vertellen ze. Teamgenote Siemone Eilers uit Lemmer domineerde zwaar in de kleine damescategorie. Ze won alle manches met overmacht en het was dan ook logisch dat ze op het middenterrein op het hoogste tree-
tje van het provisorische podium plaats mocht nemen. "Ik kom ook uit in de herenklasse, vaak eindig ik in de top vijf. Ik rijd zo'n dertig wedstrijden per jaar."

In de damesklasse toonde 'good old' Anneke van der Duin (48) uit Drachten aan dat ze het racen nog niet verleerd is. Ze werd tweede, voor Jessie Mulder uit Nieuw Roden. Pietsje Welling uit Kootstertille haalde de finale, maar viel net buiten het podium. Zwaar teleurgesteld was ze niet. "Eigenlijk ben ik wel tevreden met deze vierde plaats. In de toekomst wil ik meer officiële wedstrijden rijden." Favoriete Rennie Kooistra uit Garyp viel uit door materiaalpech.

Deze cross betekende ook het afscheid van Wieger de Vries uit Drachten. De coureur vindt zichzelf te oud voor het grote werk, maar aan zijn prestaties is dat nog niet merkbaar. Hij haalde de finale van de standaardklasse met twee tweede plaatsen en een derde plaats. De finale van de standaardklasse was bijzonder enerverend. Wieger de Vries lag lang op een podiumplaats, maar de nestor van de cross werd in de laatste rondes nog voorbij gestoken door Berend de Boer uit De Tike."Er zaten een paar snelle coureurs bij. Het belangrijkste is dat ik heel blijf", zegt De Vries, die zoon Richard de massastart zag winnen.

Ook in deze standaardklasse was het Lemster DBO-team onverslaanbaar. Jeroen Bruinsma, ook al rijdend in een supersnelle Toyota, was niet te houden en won met overmacht. "We besteden veel aandacht aan ons materiaal", verklaart Bruinsma een deel van het succes van zijn team. In de vrije standaardklasse was Harry Huismans uit Wetering de winnaar. De juniorklasse werd gewonnen door Corinta Boon uit Oldeberkoop. De bangerstoxklasse is uitgegroeid tot een sensatie in Sumar. De botsingen waren niet meer te tellen, maar dat maakt de (afval)races zo leuk. Sommige ludiek uitgeruste automobielen zouden zo passen in de entourage van een Mad Max-film. "Bij de bangerstox draait het vooral om doortastendheid en behendigheid", meldt de organisatie. Initiatiefnemers Kees en Lieuwe Paulusma vinden de bangerstox een verrijking voor de cross in Sumar. "Het hele rennerskwartier staat vol. Dit jaar hadden zich vijftig coureurs ingeschreven, tien meer dan vorig jaar. De coureurs komen uit deze regio, maar ook uit andere plaatsen in de noordelijke provincies." Bangerstox, met een rijdende start en een halve baan, is steeds populairder aan het worden en is in Sumar ongetwijfeld een blijvertje. "Het levert amusement op en het publiek wil graag vermaakt worden", zeggen de broers Paulusma.

Uitslagen:

Regioklasse: 1. Piet Tel, Oudega (Sm.). 2. Albert Jansma, Opeinde. 3. Aalzen Wagenaar, Burgum.

Standaardklasse: 1. Jeroen Bruinsma, Rutten. 2. Arjan van der Heide, Gorredijk. 3. Berend de Boer, De Tike.
Vrije standaardklasse: 1. Harry Huismans, Wetering. 2. Jan Verbruggen, Emmeloord. 3. René van Duinen, Meppel.

Dames: 1. Siemone Eilers, Lemmer. 2. Anneke van der Duin, Drachten. 3. Jessie Mulder, Nieuw Roden.
Junioren: 1. Corinta Boon, Oldeberkoop. 2. Dick van der Wal, Opeinde 3. Pascal Hofstra, Oosterwolde.

Bangerstox: 1. Eelco van der Veen, Dokkum. 2. Rick Lafontaine, Siegerswoude. 3. Kees Paulusma, Sumar. Engelse massastart: 1. Richard de Vries, Drachten. Massa-
start bangers: 1. Ferre Iedema, Rinsumageast.

Met opspattend zand banen de coureurs zich een weg op het circuit.
De baan wordt in conditie gehouden met water.
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 10 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 11 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 12 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 14 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 15 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 16 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30