Speciale editie van Turfrace Smallingerland

Nieuws

DRACHTEN - In het weekend van 25 en 26 mei 2018 vindt er een speciale editie van de Turfrace Smallingerland plaats in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Voor schipper en bemanning is dat een ware uitdaging en voor het publiek een geweldig spektakel.

Het wordt hard werken aan boord van de zeventien skûtsjes en elf zeilpramen tijdens de wedstrijden van de Turfrace KH 2018, de motor mag niet gebruikt worden. Het hele traject gaan ze bij gunstige wind onder zeil en anders zullen ze moeten bomen of jagen. 'Yn 'e beage', zoals in vroegere tijden. Spectaculaire beelden zullen dat opleveren. Het wordt genieten voor de toeschouwers langs de vaarroute en vanaf het water.

Burgemeester Tom van Mourik zal vrijdag het evenement openen, waar na het palaver plaats vindt en na het optreden van de Piipegaeltsje Sjongers wordt de Lawei gestreken, het teken om te vertrekken. Twee bemanningsleden sjouwen turven naar het schip en dan gaan de trossen los op weg naar Drachten. De schepen liggen net als bij de SKS wedstrijden aan het Grytmansrak op De Veenhoop. In Drachten zullen in het centrum en rond de passantenhaven allerlei activiteiten plaatsvinden. Muzikaal worden ze verwelkomd door shantykoren. 's Avonds vindt een jaagwedstrijd plaats, waaraan alleen de schepen met strijkbare masten meedoen.

De korpsen Bazuin en Polyphonia zorgen voor de vrolijke noot en de toeschouwers kunnen het volgen langs de Drachtster vaart. Een speciaal skûtsjelied geschreven door Klaas Jansma wordt gezongen tijden het concert 'Helden fan it Wetter' op het podium aan de Passantenhaven om 20.30 uur. Een muzikaal cadeau wordt ingepakt en de volgende dag meegenomen naar Leeuwarden en aangeboden aldaar. Vanaf 21.00 uur barst er een muziekfeest los met Friese artiesten, onder andere Anneke Douma, Frerik de Swetser, Gurbe Douwstra en Agnes Sambrink met rondom een demonstratie Flashboard en een lasershow, aansluitend de afsluiter van de avond: Lytse Hille.

Zaterdagmorgen sluit de Beurtveer van de Stichting 'Freonen fan de Rot' aan bij de Turfrace en zorgt voor historische taferelen in de vroege morgen. Met Oud-Hollandse spelen, gasten in oude kledij, parade antieke kinderwagens, optreden Voortvarende Vrouwen. Na het palaver en startsein door CEO LF 2018 Tjeerd van Bekkum vertrekken de wedstrijdschepen. Gevolgd door de volgvloot met burgemeester en wethouders aan boord van de Frysia, sponsors op de St Michael, de Compagnons op skûtsje 'de Rot' en de VoortVarende Vrouwen aan boord van het skûtsje 'Het Bruine Leven'. Zij zorgen voor de muzikale klanken op het water en nemen tevens het muzikale cadeau mee. Het is vrij om de wedstrijd te water te volgen, mits de wedstrijd niet gehinderd wordt.

De dertig kilometer lange vaarroute is te volgen langs de kant en wordt muzikaal opgefleurd door de shantykoren. In Leeuwarden wacht het Fries Statenjacht met Commissaris Arno Brok aan boord de wedstrijdvloot op. In vlootschouw varen ze Leeuwarden binnen en leggen aan in de Museumhaven voor het concert 'Helden fan it wetter' en het aanbieden van een muzikaal cadeau. Het Fries Straatfestival sluit aan en neemt het publiek vanaf het Wilhelminaplein mee met hun slotact naar de Museumhaven. Afsluitend vindt de prijsuitreiking plaats op het terras van café de Bak op het plein van de Blokhuispoort.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 4 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 4 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 5 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 5 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 7 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 8 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 9 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 10 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 11 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34