Doelpunt Jens Hamstra brengt 't Fean'58 promotie

Algemeen Sport

Publiek en spelers bleven lang onzeker over het kampioensfeest, want SC Twijzel bleek een stugge tegenstander. Er was veel publiek op de derby afgekomen en de stemming zat er goed in. Het wachten werd uiteindelijk beloond. 't Fean'58 verdient de titel op basis van een constant seizoen, maar de kampioensschaal werd zaterdag niet zonder slag of stoot in de prijzenkast gezet.

SURHUISTERVEEN – Na rust werden de spelers van 't Fean'58 zaterdag door het publiek getrakteerd op blauwe rook, om hen nog eens extra inspiratie te geven voor het kampioenschap dat niet kon uitblijven. Dat was bijna symbolisch, want het taaie SC Twijzel had ervoor gezorgd dat er een figuurlijk rookgordijn over de titel was gelegd, omdat 't Fean een 0-1 achterstand moest repareren. In de tweede helft was de gelijkmaker van Jens Hamstra toch voldoende voor het kampioenschap van 't Fean'58.

Door Jelle Jeensma

SC Twijzel moet nog punten sprokkelen om de nacompetitie om degradatievoetbal te ontlopen. Het punt tegen koploper 't Fean'58 was dan ook bijzonder welkom. "Na de promotie maken we nu een goed seizoen door. We willen in de derde klasse blijven, dat is onze belangrijkste doelstelling", zegt voorzitter Adriaan Dillema van SC Twijzel. De nog resterende wedstrijden tegen Rijperkerk en WTOC zijn cruciaal voor SC Twijzel.

Tegen het dominante 't Fean'58 was Twijzel slechts sporadisch gevaarlijk, maar 't Fean'58 liet flink wat kansen liggen om de wedstrijd al in een vroeg stadium te beslissen. Met name routinier Joost Nieuwenhuis had er meer uit kunnen halen. Twijzel deelde zo nu en dan wat speldenprikjes uit. Rechter vleugelverdediger Marc Boorsma kreeg een mogelijkheid en daarna kwam Twijzel zelfs verrassend op een voorsprong. Wietze van der Valle, die later geblesseerd uitviel, kopte SC Twijzel na een pass van Mack Wichasisuek naar 0-1 en dat was toch een domper voor 't Fean'58.

't Fean'58 kreeg ook in de tweede helft voldoende mogelijkheden, maar was niet scherp genoeg in de afronding. Een vrije trap van Wietze Vrij hielp 't Fean'58 ook al niet uit de brand omdat de paal in de weg stond. Zelfs een penalty was niet aan 't Fean'58 besteed. De anders zo trefzekere André van der Molen zag de bal gestopt door de uitblinkende keeper Jacob Sietse Bremer. De verlossende gelijkmaker kwam er toch. Jens Hemstra kopte de bal binnen na een corner van Wietze Vrij: 1-1. Plichtmatig speelden de ploegen het restant van de wedstrijd uit. Ze waren content met een punt.

"Het was een moeizame overwinning. Als we in de eerste helft de kansen hadden benut, waren we met een voorsprong de rust ingegaan", blikte doelpuntenmaker Jens Hamstra terug. 't Fean'58 zal in de tweede klasse beter tot zijn recht komen, denkt Hamstra, die dit seizoen zeer productief was met vijftien doelpunten. "Voetballende ploegen liggen ons beter dan tegenstanders die vooral tegenhouden".

De titel van 't Fean'58 komt uitgerekend in het jubileumjaar. 't Fean '58 viert binnenkort (23 juni 2018) namelijk het zestigjarig bestaan. Van 18 tot en met 23 juni wordt een feestweek gehouden en ook wordt een jubileumboek uitgebracht, waarin de laatste tien jaar wordt beschreven. Daarin zal ook de degradatie van 't Fean'58 en de terugkeer naar de tweede klasse, waarin 't Fean'58 zo lang speelde, worden gememoreerd.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.