"Menselijke maat niet uit oog verliezen bij schuld"

Algemeen

BURGUM/ROTTEVALLE – De vraag valt of de net gepensioneerde ambtenaren Joop Wedman en Jouke Douwes in het gevreesde 'zwarte gat' zullen tuimelen, nu ze niet langer achterstallige penningen hoeven te innen voor de belastingdienst. De beide zestigers bezweren dat ze geen behoefte hebben aan de cursus Pensioen in Zicht. Belastingdeurwaarder Wedman en ontvanger Douwes zijn doorkneed in hun vak. Ze kwamen op 1 maart 1973 beiden in dienst en namen tegelijk afscheid van hun werkgever.


 

Door Jelle Jeensma

Aan een lange carrière bij de belastingdienst is nu een einde gekomen. Hoewel Joop Wedman (64) nog een paar jaar doorgaat als belastingdeurwaarder in de gemeente Tytsjerksteradiel. "Het gaat om het incasseren van de gemeentelijke belastingen", zegt de Burgumer.

Voor Jouke Douwes (63) uit Rottevalle is het doek definitief gevallen. Hij heeft, ietwat gechargeerd gezegd, de ene helft van zijn leven op het belastingkantoor doorgebracht en de andere helft op de fiets. "Ik fietste altijd naar mijn werk en ook voor een toertocht van meer dan tweehonderd kilometer draaide ik mijn hand niet om. Ik ga lekker door met fietsen." Douwes schaatste ook drie keer de Elfstedentocht, net als zijn collega Wedman. De beide heren kunnen ieder bogen op vijfenveertig jaar ervaring in hun vak. "Er verdwijnt heel wat kennis bij de belastingdienst", zegt Wedman droogjes. Als belastingdeurwaarder vond hij regelmatig de Ontvanger van de Belastingdienst, Jouke Douwes, op zijn pad. "Als er een achterstand is en de belastingplichtige niet betaalt, komt de deurwaarder in actie, in dit geval Joop", zegt Douwes. Eerst krijgt de schuldenaar een dwangbevel, als er geen betaling of reactie volgt, heeft de deurwaarder zwaardere middelen in petto, zoals een beslag op huisraad, auto of rekeningen. In het ongunstigste geval volgt er een faillissement of een schuld-
sanering. Zover hoeft het niet te komen. De belastingambtenaren zijn geen boemannen, die iemand berooid willen achterlaten. "Er is een verschil tussen niet kunnen of niet willen betalen. Vaak kan er een regeling worden getroffen, waarin ook andere schuldeisers worden betrokken. Die moeten dan wel meewerken", vertelt Douwes. Hij kent zijn pappenheimers als niet wordt betaald. "De leugenaars herken je snel."

De menselijke maat moet niet uit het oog worden verloren en de omstandigheden van de schuldenaar moeten meewegen, vindt het duo, zelfs al lijkt de financiële situatie uitzichtloos. Wedman heeft altijd geprobeerd op een oplossing aan te sturen wanneer hij de schuldenaar de wacht moest aanzeggen. "Er zijn schrijnende situaties, vooral in gezinnen. Soms lijkt het wel dat het maken van schulden genetisch is bepaald. Je ziet eerst de grootvader in de problemen komen, daarna de vader en tenslotte de zoon. Belastingschulden komen in alle lagen van de bevolking voor." Wedman voelde zich nooit in het nauw gedreven wanneer hij een onsympathieke boodschap moest overbrengen. "Joop kan goed met mensen omgaan en op het juiste moment de goede toon vinden", zegt Douwes over zijn collega.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 11 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 12 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 13 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 15 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 16 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 17 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30