Gytha te Nijenhuis (17) leest gedicht op de Dam

Algemeen

Het is een kort gedicht van slechts twaalf regels en drie strofen, maar krachtig geschreven. Het begint met de heldere regel: 'Het liefst willen we vergeten', en eindigt met een: 'Ze blijven voortbestaan in ons'. Het is haar eerste gedicht, geschreven op school, bij een dichtwedstrijd met het thema 'herdenken'. Dat ze zou winnen had ze niet verwacht, zegt de VWO-leerling aan het christelijk gymnasium Beyers Naudé.



SURHUISTERVEEN / AMSTERDAM - De 17-jarige Gytha te Nijenhuis uit Surhuisterveen mag vrijdagavond 4 mei op de Dam in Amsterdam haar winnende gedicht voordragen bij de Nationale Dodenherdenking.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vrijdagavond traditioneel aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Auteur Daan Heerma van Voss spreekt hier de 4 mei-voordracht uit. Aansluitend leggen de koning en de koningin de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Om 20.00 uur volgen de twee minuten stilte en de voordracht van Gytha te Nijenhuis (17 jaar) uit Surhuisterveen, winnaar Dichter bij 4 mei 2018. Directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau houdt de toespraak op de Dam. De NOS zendt de Nationale Herdenking tussen 18.45 uur en 20.25 uur live uit op NPO 1.

Na de herdenkingen zijn er onder de noemer Theater Na de Dam in het hele land theatervoorstellingen te bezoeken, waarin oorlog en vrijheid de centrale thema's zijn. Dit is onder andere het geval in MFC Het Spectrum in Burdaard. De Nationale Viering Bevrijding start dit jaar in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Filosoof en publicist Stine Jensen verzorgt de 5 mei-lezing, in aanwezigheid van premier Mark Rutte, commissaris van de Koning Arno Brok en de voorzitter van het Nationaal Comité Gerdi Verbeet. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 10-jarige Naomi Maneka uit Leeuwarden.

Aansluitend houdt premier Rutte een toespraak op Bevrijdingsfestival Fryslân, waarna hij om 13.30 uur het Bevrijdingsvuur ontsteekt.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 5 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 6 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 7 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 8 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 8 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 9 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 10 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21