Afscheid Age Holzmann als organist in Berchhiem

Cultuur

Voor de 84-jarige Holzmann kunnen de boeken met liederen nu echt in de kast. Veel steun aan de akkoorden had hij echter de laatste tijd niet meer. Toen hij 57 jaar oud was, kreeg hij macula-degeneratie (MD), een ernstige oogziekte. Dit zorgde ervoor dat Holzmann bijna blind werd. "Ik speel alles op mijn gevoel", zegt hij. "Van jongs af aan speel ik, dus ik ken veel liederen uit mijn hoofd."



BURGUM - Op woensdag 11 april was het bijzondere afscheid van Age Holzmann als organist in Berchhiem. Na 28 jaar trouwe dienst toverde Holzmann tijdens een feestelijke, maar ook emotionele zangmiddag voor de laatste keer prachtige klanken uit het tweeklaviersorgel in de grote zaal van het verzorgingshuis.

Holzmann was organist in Nieuw Toutenburg en bij de Vrije Evangelische Gemeente in Burgum. Doordat het zicht minder werd, werd het spelen moeilijker. Holzmann legt uit: "Vooral als dominees uit andere gemeenten met onbekendere liederen kwamen, werd het lastig. Ik kan redelijk wat psalmen zo spelen, maar ik ken niet het hele liedboek uit mijn hoofd." Holzmann moest het spelen in Nieuw Toutenburg en de Vrije Evangelische gemeente opzeggen.

Toen belde een activiteitenbegeleidster van Hillemastate, nu Berchhiem. "'Kunt u ons helpen met orgelspelen?' vroeg ze. Ik zei: 'Hebben jullie helemaal geen organist dan?' Het antwoord was: nee. Daarop zei ik: 'Dan ben ik de beste'", vertelt Holzmann. Er is nog vaak om gelachen. Hij speelde vervolgens 28 jaar twee keer per maand in de grote zaal en 20 jaar twee keer per week in 't Hofje, daarna 3 jaar een keer per week.

Een bijzonder moment dat Holz-mann zich kan herinneren is het uitzoeken van twee nieuwe Johannes-orgels samen met een collega-organist. "Bij Haarsma in Drachten. Wij mochten de orgels uitzoeken, terwijl wij ze niet hoefden te betalen", zegt Holzmann trots. Hij heeft op veel orgels gespeeld over de gehele wereld. Als stuurman kwam hij op veel plaatsen. Zo speelde hij op orgels in Kaapstad, Sidney en Melbourne. Familie in Canada zorgde voor toegang tot orgels in Vancouver en Edmonton.

Het spelen op grote orgels zou veel organisten verwend maken, maar Holzmann bleef bescheiden. "De meeste kerkorganisten willen niet in Berchhiem spelen. Daar waar zij vaak niet willen spelen, daar speel ik", geeft Holzmann aan. "Het is echt hartstikke leuk en dankbaar werk". Bescheidenheid blijkt niet nodig. Tijdens de zangmiddag begeleidt Holzmann de zanggroep vakkundig en met veel gevoel, met prachtig uitkomende stemmen. Tijdens het voor- en naspelen laat hij het orgel nu en dan zelfs swingen.

Als de zanggroep de zaal verlaat, speelt Holzmann zijn favoriete nummer: 'You raise me up' van Josh Groban. "Dat vind ik zo'n prachtig nummer", zegt hij. Nadat een vrijwilligster hem het nummer liet beluisteren, speelde hij het op zijn gehoor na.

Het begeleiden is voorbij, maar dat betekent niet dat zijn handen nooit weer over de toetsen zullen dansen. Holzmann glundert: "Ik zal altijd blijven altijd spelen."

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 13 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 14 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 15 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 16 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 17 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 19 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 20 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 21 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53