Veenwouden in de tweede helft verrast door ONT

Algemeen Sport

In de rust van de wedstrijd besloot Uilke Damstra, de gedreven en geplaagde trainer van ONT, de bakens te verzetten en voor een meer opportunistische strijdwijze te kiezen. Het te behoudende spel had in de eerste helft weinig opgeleverd in deze niet grootse, maar wel spannende wedstrijd. "We kozen ervoor, meer risico te nemen en Veenwouden onder druk te zetten. Dat was de goede tactiek, want toen gingen ze fouten maken." In het filmpje dat met de ActiefPlus-app kan worden bekeken, legt Damstra uit hoe de metamorfose zich voltrok in de wedstrijd.

OPEINDE - ONT en SC Veenwouden maken een moeizaam seizoen door. Het ultieme doel, handhaven in de tweede klasse, is nog haalbaar, maar dan moeten er wel punten worden gepakt. ONT won zaterdag door twee doelpunten van Dennis Bakker het degradatieduel van Veenwouden, dat een 0-1 voorsprong uit handen gaf.

Door Jelle Jeensma

Ook Veenwouden maakt een uiterst lastige periode door. Dat bepalende spelers stopten, heeft het hele seizoen doorgewerkt in de competitie. Het doel blijft wegblijven van de rechtstreekse degradatieplek en aansluiting vinden met de ploegen die boven de nacompetitieplaatsen staan. "Degraderen willen we beslist niet, we moeten er alles aan doen om dit te voorkomen", zegt Rinse Procee, de technisch begaafde linker vleugelaanvaller van Veenwouden.

De wedstrijd ontwikkelde zich in de eerste helft in het voordeel van Veenwouden. ONT voetbalde met veel inzet, maar creëerde weinig kansen. Stefan Jan Sytsma brak de wedstrijd open voor Veenwouden. Na een combinatie met Ronald Procee liet hij een afstandsschot los, dat door keeper Rory Bruinja niet goed genoeg werd verwerkt, waardoor Veenwouden op een 0-1 voorsprong kwam. Veenwouden had de zaakjes verdedigend goed georganiseerd en ONT kwam er niet doorheen. Toch ontstonden een paar kansjes voor ONT. Een kopbal van Oebele Twijnstra ging over en een inzet van Dennis Bakker werd gekraakt.

In de tweede helft schakelde ONT een tandje bij en kreeg Veenwouden het lastig. Het tempo ging omhoog en de passing was beter verzorgd bij ONT, zodat de ballen beter aankwamen en de dreiging toenam. Plotseling bleek de verdediging van Veenwouden kwetsbaar. ONT zette druk en kwam op 1-1. Na een inzet van Wytze Pilat kreeg keeper Coenraad van der Mark de bal niet onder controle en was Dennis Bakker attent. Bakker was even later opnieuw het goudhaantje voor ONT, ditmaal met een kopbal: 2-1.

Veenwouden claimt penalty
Veenwouden poogde zich te herstellen en joeg op de gelijkmaker. Hessel Ellens had een goede scoringskans, na een gave voorzet van Rinse Procee. Ook ONT was vlakbij een treffer, Joeke de Vries schoot naast. Vlak voor tijd claimde Veenwouden een penalty, nadat Wigle Westerlaan onderuit was gehaald. Scheidsrechter Veldhuizen wuifde alle bezwaren weg, zodat Veenwouden met lege handen achterbleef.

Een behoorlijke deceptie vond Rinse Procee. "In de eerste helft gaven we geen kansen weg en achterin stond het goed. Het was wachten op de 0-2. Daarna gaf ONT meer druk en lieten we defensief steken vallen. We krijgen te makkelijk goals tegen, omdat we in de verdediging niet adequaat genoeg reageren en creëren zelf moeilijk kansen."

Actueel

Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 57 minuten geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 15 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 16 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 17 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 19 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 20 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 21 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 22 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 23 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de