Sterke man Jitse Kramer verlegt steeds zijn grenzen

Algemeen Sport

"Dit zijn de zwaarste wedstrijden ter wereld, de winnaar is echt de sterkste", zegt Jitse Kramer, die steeds zijn grenzen weet op te rekken. "Ik wil alles uit mijn sport halen, zodat ik er later met voldoening op kan terugkijken."



BURGUM - Voor krachtsporter Jitse Kramer breken spannende tijden aan. Hij vertrekt binnenkort naar Brazilië, om mee te doen aan de Arnold Classic. In het weekend van 20 april doet hij mee aan de eerste wedstrijd, die meetelt voor plaatsing voor de finale in Amerika.

Door Jelle Jeensma

Jitse Kramer heeft heel wat in zijn bouten, want hij was al twee keer, in 2013 en 2015, de sterkste man van Nederland. Vorig jaar was hij, net als in 2016, tweede van Friesland, maar hij vestigde toen met 390 kilogram wel een Nederlands record op het onderdeel deadlift. De krachtsporter tilt bij dit onderdeel een zwaar gewicht op tot heup-
hoogte met gestrekte armen. "Dit is explosief en je moet de goede techniek beheersen", zegt Kramer. Hij denkt dat hij met de vorm van de dag bij deadlift vierhonderdveertig kilogram kan halen. Hiermee tikt hij nog niet de wereldtoppers aan. "Die tillen tussen de vierhonderdzeventig en vijfhonderd kilogram." Die andere krachtsporters zijn dan ook zwaarder dan Kramer, die 155 kilogram weegt.

Eigenlijk is hij een laatbloeier, want pas na zijn dertigste leerde hij zijn eigen krachten kennen. "Daarvoor tenniste ik. Een harde opslag had ik wel, maar de krachtsport lag mij beter. Eerst dacht ik dat het mij niet zou lukken, maar ik kreeg het advies door te gaan en toen kreeg ik de smaak te pakken. Ik heb veel gekeken naar en geleerd van Wout Zijlstra uit Folsgare, die ook sterkste man van Nederland is geweest. Ik heb nog regelmatig contact met hem." Kramer is nu zevenendertig, maar hij denkt dat hij nog steeds progressie kan boeken. Naast deadlift zijn het trekken van vrachtauto's, boomstam tillen en ronde stenen tillen en op een plateau leggen wedstrijdonderdelen. Daar is veel kracht en uithoudingsvermogen voor nodig.

Zijn prestaties op de Arnold Classic vielen vorig jaar op: hij werd tweede. Daarom kreeg hij een nieuwe uitnodiging voor dit prestigieuze toernooi. Na de eerste wedstrijd in Brazilië staan er nog kwalificatierondes in Zuid-Afrika, Canada en Barcelona op het programma. "Ik wil mij focussen op deze wedstrijden, zodat ik later kan zeggen dat ik iets heb gepresteerd." Hij zit nog niet aan de top van zijn mogelijkheden. "Ik word steeds beter en wil mijzelf blijven ontwikkelen." Kramer werkt aan zijn conditie en techniek in zijn voormalige woonplaats Ferwert, waar een schuur met koelcel de trainingsaccommodatie is.

Het steekt de Leeuwarder dat de krachtsport zo weinig aandacht in de media krijgt. "De belangstelling is niet groot, de wedstrijden trekken vooral liefhebbers. Alleen RTL 7 zendt ze uit, maar op een minder gunstig tijdstip, om zes uur 's avonds." Kramer moet de buitenlandse tripjes zelf bekostigen. "Maar ik heb nu twee sponsors gevonden. Ook ben ik nog in gesprek met Bewegingscentrum Reset in Burgum, waar ik werk als fitnessinstructeur. Mijn baan kan ik prima combineren met mijn sport." 

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 10 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 11 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 11 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 12 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 13 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 14 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 15 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 16 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 16 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 17 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34