Film Smelne's Erfskip over bevrijding Drachten

Algemeen

DRACHTEN - Smelne's Erfskip vertoont met de Bibliotheek Drachten de film over de bevrijding van Drachten in 1945. Deze film draait tweemaal op dinsdag 10 april in Bibliotheek Drachten.


 

Leden van Smelne's Erfskip, van wie sommigen deze periode werkelijk hebben meegemaakt, hebben geïnventariseerd wie er allemaal op deze film staan. Jan van Zinderen en Peter Terpstra vertellen hierover en ze leggen ook uit hoe de bevrijding door de Canadian Dragoons in Friesland is verlopen. De film, gemaakt door E.G. van der Meulen uit de Zuiderbuurt, begint met geheime beelden van condensstrepen van tientallen vliegtuigen die van Engeland op weg zijn naar Duitsland voor bombardementen. Ook is te zien hoe een parachutist uit een aangeschoten vliegtuig neerkomt in de omgeving van de Pier Panderstraat in het centrum van Drachten.

Vroeg in de ochtend, op zaterdag 14 april 1945, kon men in Drachten horen dat er in Ureterp geschoten werd: de Canadezen en de ondergrondse in gevecht met zich terugtrekkende Duitse soldaten.
Later die ochtend rollen de eerste Canadese verkenningswagens en pantserwagens via het Ureterpvallaat en de Noordkade Drachten binnen. De Drachtster bevolking stroomt massaal toe om de bevrijders te verwelkomen.

De opnames zijn gemaakt nabij de voormalige hoofdbrug, waar nu het carillon staat. Te zien is dat de winkeliers destijds uit voorzorg de winkels hadden dichtgetimmerd. Wat daarna volgt zijn de talrijke beelden van de festiviteiten en feesten. Te zien is dat er Duitsers worden opgepakt. Ook de leden van de ondergrondse staan uitgebreid op de film. Op het feestterrein van de VVV, thans Kiryat Onoplein, is tenslotte de voetbalwedstrijd tussen de Canadezen en de ondergrondse gefilmd.

De film wordt vertoond van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten € 6,- . Voor bibliotheekleden en leden Smelne's Erfskip € 5,-. Wegens de grote belangstelling is een derde voorstelling mogelijk. Meer informatie en kaartverkoop via www.bibliotheekdrachten.nl. Donateurs van Smelne's Erfskip kunnen reserveren via: secretaris@smelneserfskip.nl.

Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 2 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 3 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 5 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 7 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 8 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 21 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30