Danique Braam heeft sterkste eindschot in huis

Algemeen Sport

Anouska Koster dicteerde voor een groot deel de koers, maar het eindschot ontbrak bij de renster uit De Westereen, omdat het beste er bij haar wel af was na een intensief weekend en veel kopwerk in Ureterp. "Tevreden ben ik niet, ik heb veel werk moeten opknappen en dat kostte veel kracht. Je kunt wel zeggen dat ik vandaag de pineut was." De dag daarvoor had Koster nog de Ronde van Vlaanderen gereden. Daarin speelde ze met een vierenveertigste plaats geen hoofdrol, evenmin als haar ploeggenoten.



URETERP - Het vrouwenwielrennen is terug in de Wielerronde van Ureterp. De gedoodverfde favoriet Anouska Koster leek op Paasmaandag opnieuw de beste te zijn, maar na vijfenveertig kilometer bleek dat zij teveel energie had verspeeld. Danique Braam uit Feanwâlden had nog over en finishte als eerste op de Weibuorren in Ureterp.

Door Jelle Jeensma

Valpartij
Dat de Ronde van Ureterp een goed rennersveld bij de vrouwen op de been kon brengen, is zeker de verdienste van het plaatselijke wielercomité. Vorig jaar ontbrak de vrouwenkoers, maar nu stonden bijna veertig rensters aan de start en werd er hard gereden. "Voor de inwoners is het vooral mooi dat er rensters uit het eigen dorp aan de start kunnen komen", vertelt Anneke Mook. Ze doelde daarmee op Wendy Oosterwoud, die zelfs even een vluchtpoging ondernam met nog vier rondes te gaan. Ze bleef niet weg. Ook stonden twee Duitse rensters op het wedstrijdformulier. Een van hen maakte bij het start- en finishpunt een lelijke val en moest met een ambulance naar het ziekenhuis.

Verschillende rensters probeerden uit de greep van het peloton te blijven. Nicole Clerx uit Groningen probeerde het, maar werd teruggehaald. Paulien Koster uit Delfstrahuizen liet zich later zien. Het waren niet meer dan speldenprikken, want de achtervolgers reageerden attent.

Scherpste sprint Danique Braam
De dameskoers werd in de laatste ronde beslist. Danique Braam had de scherpste sprint en werd winnaar. "Anouska Koster reageerde overal op en ik ben in haar wiel gaan zitten. Ik had een goede kans om hier te winnen", zei Braam, die in 2016 ook al met een sprint de Ronde van de Kerspelen in haar voordeel besliste en nu rijdt voor Rennersclub Jan van Arckel. De derde plaats in dit eerste criterium van het wielerseizoen in het noorden was voor Eva Buurman uit Wervershoof.

Beloften en eliterenners
De wedstrijd bij de beloften en eliterenners werd gewonnen door Rick Ottema. De renner uit Muntendam zat in een kopgroep en won de sprint. NWVG-renner Harthijs de Vries uit Kollum werd tweede en Sjors Bakker, een ploeggenoot van Ottema, eindigde op de derde plaats.

Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 6 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 23 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 23 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06