René van Kaam: al 26 jaar uitgever van Platenblad

Algemeen

MARRUM - Het fenomeen popmuziek werd in de jaren zestig en zeventig volwassen en artiesten leverden in die tijd de ene na de andere baanbrekende elpee af. René van Kaam uit Marrum kan gerust een kroniekschrijver van dit muzikale tijdperk worden genoemd. Al sinds de jaren negentig brengt hij Platenblad uit, een tijdschrift waarin artiesten uit de jaren zestig en zeventig en begin jaren tachtig centraal staan.

Door Jelle Jeensma

"Popmuziek is altijd mijn passie geweest en ik ga door met het Platenblad zolang het kan", zegt de redacteur en uitgever uit Marrum. De zestiger René van Kaam maakte voor het eerst kennis met de popmuziek toen de Beatles in 1964 door de Amsterdamse grachten voeren. De Beatles zijn nog steeds buitencategorie, vindt Van Kaam, maar ook Moby Grape, de psychedelische rockband Love, de Beau Brummels, Jefferson Airplane en The Byrds staan op zijn favorietenlijstje.

De muziekliefhebber uit Marrum heeft een grote verzameling elpees. In 1992 bracht hij het eerste Platenblad uit. Het blad verschijnt acht keer per jaar. Begin maart komt nummer 234 uit. Zijn medewerkers beschikken over opvallend veel parate kennis en vertellen in lange verhalen over artiesten en hun discografie.

Platenbladlezers kiezen de favoriete albums van een artiest of de beste cd in een bepaald jaar. Ook staan er recensies in van ouder elpeewerk, achtergrondverhalen over artiesten, stromingen in de popmuziek en informatie over platen- en cd-beurzen. Johan Peels laat in zijn vaste rubriek 'De Omgevallen Platenkast' een muziekverzamelaar aan het woord komen. Besprekingen van recent werk door Van Kaam zijn te vinden op de website platenblad.wordpress.com.

"Ik doe de redactie en druk het blad zelf met een riso printer. De foto's verschijnen in zwart-wit, de kwaliteit daarvan is eigenlijk van ondergeschikt belang. De informatie over de artiesten staat voorop." Van Kaam heeft zijn apparatuur in zijn woonhuis in Marrum. Hij is een druk baasje. In de Oosterstraat in de stad Groningen heeft hij een herenmodezaak. Een etage hoger is platen- en cd-winkel Elpee gevestigd.

"Platenblad verschijnt in een oplage van elfhonderd exemplaren en moet het naast de losse verkoop vooral hebben van de vaste abonnees. Het aantal abonnementen schommelt nu rond achthonderdvijftig", zegt Van Kaam. Het lezersbestand vergrijst, de veertigers en vijftigers van vijfentwintig jaar geleden zijn op leeftijd gekomen. "Steeds vaker komt een abonnement tot een einde omdat iemand is overleden", zegt Van Kaam.
Van Kaam weet niet hoelang hij nog doorgaat met Platenblad. "Als het aantal abonnees drastisch zou afnemen, wordt het moeilijk het blad nog langer uit te brengen. Ook moet ik er plezier in blijven houden." Platenblad beschikt ook over een Facebookpagina. Meer informatie is verkrijgbaar via email platenblad@planet.nl

Enkele covers van Platenblad zijn te zien op het filmpje dat via de ActiefPlus-app kan worden bekeken.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21