Binnenkijken bij kunstenaars tijdens Atelierroute

Algemeen

MODDERGAT - In de weekenden van 10-11 en 17-18 maart openen ruim dertig professionele kunstenaars in het noorden van Friesland en Groningen hun deuren voor het publiek. Op een mooie route in het Lauwerslandgebied tonen zij hun werk en gaan zij in gesprek met de bezoekers.

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema 'Ruimte'. De route is zo'n 200 kilometer lang en loopt langs de waddenkust van Groningen en Friesland en is gesitueerd in en rond het Lauwers-
meergebied. Starten kan op elk willekeurig punt. De locaties zijn te herkennen aan de Kunst-aan-Huis-dropflag. De ateliers zijn open tussen 11.00 en 17.00 uur en de toegang is gratis.

'De Garnalefabryk' in Moddergat is één van de bijzondere locaties die tijdens de Kunst-aan-Huis-Atelierroute Lauwersland is te bezoeken. Hier zal werk te zien zijn van muzikant en beeldend kunstenaar Gerrit Breteler. De atelierroute is voor Breteler tevens een opmaat naar de vierdelige schildercursus die hij de komende tijd geeft in De Garnalefabryk.

Breteler, veelzijdig kunstenaar, wiens belangstelling vooral uitgaat naar de traditionele stijl, kwam als 13-jarige jongen naar Friesland. Het platteland ervaart hij als een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het hedendaagse werk van Breteler kenmerkt zich door passie en vakmanschap.

Aansluitend op de atelierroute vindt op zondag 11 maart een soloprogramma van schrijver, muzikant en reiziger Auke Hulst plaats in De Garnalefabryk. Dit in het kader van de start van de Boekenweek. Hulst is genomineerd voor Het Beste Boek van Groningen. De uitslag hiervan hoort hij op deze zelfde zondagmiddag. Hulst groeide op op het 'ruige' Groningse platteland. Verstoken van ouderlijk gezag - zijn vader overleed jong en zijn moeder was veelvuldig afwezig - creëerde hij op Het Ruige Land met zijn broer Hans een eigen wereld. Daar liggen de wortels van zijn schrijverschap, maar ook van zijn muzikale carrière. In zijn soloprogramma 'Voorbij Het Ruige Land' neemt hij zijn publiek mee op reis aan de hand van literatuur en muziek en zijn leven en werk. Hulst vertelt en leest voor, en brengt een keur aan liedjes, zoals uit zijn laatste Amerikaanse reisboek Motel Songs. Voorbij Het Ruige Land duurt van 17.30 tot 18.30 uur. Toegang bedraagt € 10,-. Aanmelden via www.garnalefabryk.nl.

De Kunst-aan-Huis-Atelierroute Lauwersland vindt jaarlijks plaats in het tweede en derde weekend van maart. De horeca in De Garnalefabryk is deze dagen geopend. Zie ook www.garnalefabryk.nl en www.kunstaanhuis.nl.

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 21 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28