Mathieu van der Poel duldt geen concurrentie

Algemeen Sport

SURHUISTERVEEN – Mathieu van der Poel is de grootste en misschien wel enige uitdager van de Belgische kampioen Wout van Aert op het wereldkampioenschap veldrijden begin februari. Het nationale kampioenschap in Surhuisterveen was weinig meer dan een opwarmertje voor de superieure Van der Poel, die Lars van der Haar (Woudenberg) en zijn broer David van der Poel (Kapellen) naar de podiumplekken twee en drie verwees.

Brassband Blaast de Bazuin speelt het Wilhelmus en diverse andere liederen bij het kampioenschap.

Door Jelle Jeensma

Een slechte start door materiaalpech (ketting van de fiets) deerde de Nederlandse kampioen uit het Belgische Kapellen niet. Hij maakte zijn achterstand in no-time goed en reed daarna al zijn concurrenten op achterstand. Corné van Kessel, op koers voor brons, verspeelde zijn podiumplek door een val. Daardoor stelde David van der Poel zijn derde plaats zeker.

Winnaar Mathieu van der Poel had net een trainingsstage in Spanje achter de rug en kwam in uitstekende vorm in Surhuisterveen aan. "Het gevoel was goed, ik heb mijn eigen tempo gereden, geen risico's genomen en ik heb mij niet hoeven forceren." Zijn seizoen is voor een groot deel afgestemd op het wereldkampioenschap. "Dan moet ik nog beter in vorm zijn. De stage moet renderen, maar dat is geen exacte wetenschap. Ik hoop in ieder geval gezond te blijven voor het wereldkampioenschap", zegt Van der Poel die al eerder Europees kampioen werd en in Surhuisterveen een nieuw tricot mocht aantrekken. Ook wil hij zich richten op het mountainbiken en op de Olympische Spelen van 2020 een hoofdprijs pakken.

Enigszins in de schaduw van de vedetten werd zondag het Nederlands kampioenschap bij de beloften verreden. Winnaar werd Joris Nieuwenhuis uit Zelhem, die Kelvin Bax uit Bergen op Zoom en Thymen Arensman uit Deil na een spannende ontknoping achter zich liet. Zaterdag veroverde Lucinda Brand uit Rotterdam de nationale titel bij de vrouwen. Evenals Van der Poel kwam ze solo over de streep met een grote voorsprong.

Het parcours was zwaar met stukken met zuigende modder, maar de hindernissen en de gemakkelijk berijdbare stukken maakten het gevarieerd. "De vier meter hoge fietsbult bij de Feanster Feart is speciaal aangelegd voor dit nationale kampioenschap. Het is een natuurlijke hindernis, die de renners vorig jaar tijdens de Centrumcross voor het eerst hebben bedwongen. In het parcours mogen twee aangelegde hindernissen worden opgenomen", zegt Emi Nieuwenhuis, die het plaatselijke wielercomité adviseert.

Het Wielercomité Surhuisterveen kreeg alle credits voor dit nationaal kampioenschap waarop meer dan 15.000 toeschouwers afkwamen. De organisatie van een wereldkampioenschap zou een volgende stap kunnen zijn. In Surhuisterveen hebben ze alles in huis dit waar te maken.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 8 minuten geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 1 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 2 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 3 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 3 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 4 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 5 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 6 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 8 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 8 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 9 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen gisteren
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen gisteren
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00