Bekendmaking prijs tijdens spektakel op It Breed

Nieuws

EASTERMAR - Het dak ging er af, vrijdag in Eastermar. Na een uur in de stromende regen voor het podium te hebben gestaan, werd aan het publiek bekend gemaakt welk bedrag Eastermarders met een lot van de Nationale Postcode Loterij gewonnen hebben: 76.968 euro bruto per lot.

Op nieuwjaarsdag ontvingen de echtparen Tjeerd en Marianne Posthumus en Romke en Sonja de Haan cheques van respectievelijk 8.983.333 en 17.966.667 euro. Vrijdag werd de wijkprijs van 26,9 miljoen euro verdeeld. Op 't Breed in Eastermar dreef presentator Gaston Starreveld de spanning op. "Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar", zei hij echter ook, verwijzend naar de grootste postcodekanjer ooit die op nieuwjaarsdag in het dorp viel en het dodelijk ongeval (Durkje Brander) dat een paar dagen daarvoor in het dorp plaatsvond.

Het feest werd live uitgezonden vanuit Herbergh De Parel op RTL 4. Ruim 1500 bezoekers kwamen naar het plein toe. Om 16.00 uur trapte de band De Coronas het spektakel af. De sfeer was uitgelaten. De spanning steeg toen Johan de Haan het podium betrad. De zoon van de hoofdprijswinnaars Romke en Sonja de Haan speelt in een band en was door de Postcodeloterij uitgenodigd voor een optreden in zijn dorp. "Onvoorstelbaar", noemde hij het feit dat zijn familie deze week bijna 18 miljoen euro won. "Ik heb drie dagen niet geslapen. Natuurlijk, ik blijf gewoon mezelf, maar je kunt het je niet voorstellen dat je nu alles kunt kopen wat je wilt." Op zijn nieuwe gitaar bracht hij op het plein, dat vol stond met mensen in plastic regencapes, het nummer 'Stand by Me' ten gehore.

Na het applaus brak het moment aan dat de overige potentiële prijswinnaars een vermoeden kregen van wat ze hadden gewonnen. Minstens 11.000 euro bleek dat te zijn. Twee 'belrondes' en een optreden van André Hazes junior verder bleek dit 76.968 euro te zijn. Bij menig Eastermarder sprongen de tranen in de ogen. "Dat had ik niet verwacht", klonk het uit vele monden. Niet iedere deelnemer krijgt echter exact 76.968 euro per lot op de rekening gestort. Dit is het bedrag bij het maximum aantal kanjerpunten. Ook moeten deelnemers rekening houden met 29 procent kansspelbelasting. In het postcodegebied van Eastermar deden 273 inwoners met de trekking mee.

Hoofdprijswinnaar Sonja de Haan kan het nog steeds niet bevatten dat ze zo'n groot bedrag gewonnen heeft. Ze geeft aan de afgelopen week in een roes geleefd te hebben. "Jo wurde leefd. Fan in gewoane húsfrou nei multimiljonêr, it is net te leauwen". Ze vertelt er de afgelopen dagen niet goed van geslapen te hebben. "It is in hiel bedrach, jo witte net wat oare minsken har yn 'e holle helje", doelend op mensen met misschien kwaad in de zin.
Vanuit de Nationale Postcode Loterij krijgen Romke en Sonja veel begeleiding om met de verandering om te kunnen gaan. Ook de kinderen helpen mee. Vanuit het dorp heeft ze louter positieve reacties gekregen. "Geweldige reaksjes, eltsenien gunt it ús fan herte". Ondanks alle aandacht blijft Sonja nuchter. "Ik bin deselde Sonja en ik sil net oars wurde." Het echtpaar denkt wel aan verhuizen: "Wy wolle in oar hûs keapje. Myn man woe hjir noait wei, mar wy wenje hjir al 43 jier. Wy bliuwe wol yn de omkriten."

Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 1 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen gisteren
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15