Start 2018 muzikaal en neem les bij De Wâldsang

Cultuur

BUITENPOST - Het gaat goed met cultuurcentrum de Wâldsang, een coöperatie voor muziekdocenten in Noordoost-Friesland. Zij geven ruim 1100 leerlingen les. Op 65 basisscholen worden daarnaast muziekprojecten gegeven. Coördinator Andries Renema en PR-coördinator Egbert Reidinga zijn dik tevreden over de manier waarop hun organisatie aan de weg timmert.

Trots tonen ze de Wâldsang-locatie in Buitenpost. Het is onlangs fraai opgeknapt. Op de muur hangen grote canvasdoeken. Musicerende leerlingen lachten de bezoekers toe. Terecht. Alle Wâldsang-docenten hebben een muziekvakopleiding afgerond en brengen hun liefde voor muziek met groot enthousiasme over op de leerlingen.

Het lesgebouw aan de Ring 1a in Buitenpost is een van de weinige zichtbare locaties van cultuurcentrum de Wâldsang, maar het is zeker niet de enige. "We geven zoveel mogelijk les in de buurt waar de leerlingen wonen", vertelt Egbert Reidinga. "Daarvoor gebruiken we klaslokalen na schooltijd, ruimtes bij een buitenschoolse opvang of dorpshuizen. Het werkgebied bestaat uit de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland en Tytsjerksteradiel."

Evenwichtige ontwikkeling

"Scholen verlenen graag hun medewerking aan het mogelijk maken van muzieklessen, want muziek leren maken is net zo belangrijk als taal en rekenen", vertelt Andries Renema. "Onderzoeken hebben aangetoond dat muziekonderwijs belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling en creativiteit van kinderen en jongeren. Kinderen die muziekles hebben gehad zouden beter kunnen schakelen tussen verschillende taken, makkelijker problemen kunnen oplossen en snel informatie kunnen verwerken. De groepsgewijze aanpak en het samen spelen met anderen stimuleert de sociale ontwikkeling. Tijdens het musiceren moet je naar elkaar luisteren en rekening met elkaar houden".

"Kinderen die muziekles hebben gehad zouden beter kunnen schakelen tussen verschillende taken"

De basis leren op school

Veel leerlingen volgen in hun vrijetijd muzieklessen. Daarnaast geven de docenten van de Wâldsang les op bijna alle basisscholen in de regio. 

Aan de groepen 3 en 4 bijvoorbeeld wordt Algemene Muzikale Vorming (AMV) gegeven, volledig door de gemeenten gesubsidieerd. Kinderen maken in die lessen op speelse wijze kennis met muziek.

Voor leerlingen vanaf groep 5 zijn er lessen Instrumentale Muzikale Vorming. Hierin maken ze kennis met diverse instrumenten en muziekvormen. Met klassieke muziek bijvoorbeeld via het Fries Leerorkest, met lichte muziek via KidPop. Dankzij het Koperproject maken leerlingen kennis met de harmonie, fanfare en brassband. Deze lessen worden gefinancierd door de scholen zelf met ondersteuning van subsidies en muziekverenigingen.

Vaardig worden in je vrije tijd

Veel kinderen die op school een instrument ontdekken, weten ook in hun vrije tijd de weg naar de Wâldsang te vinden. Onder de 1100 leerlingen die een instrument leren bespelen als hobby zijn jonge kinderen, maar ook jongeren en volwassenen. Er wordt lesgegeven in een scala aan instrumenten en muziekstijlen: van Pop tot klassiek zang en van elektrische gitaar tot viool. Er is zelfs een leerling op panfluit. 

Muziek leren maken kan zowel alleen als met anderen. Docenten geven individuele lessen of groepslessen, maar leiden bijvoorbeeld ook een popband, ensemble of koor.

"Muziek leren maken kan zowel alleen als met anderen"

Concert- en activiteitenagenda

Met grote regelmaat organiseert cultuurcentrum de Wâldsang activiteiten waarbij publiek welkom is. Zo komen er jaarlijks honderden kinderen naar het Minions-project dat plaatsvindt in Burgum en Surhuisterveen. Het is een interactieve voorstelling voor scholen waarmee Wâldsang-docenten kinderen stimuleren een muziekinstrument te gaan bespelen. Er worden instrument-demonstraties aangeboden naast de voorstelling waarin de Minions een muzikaal avontuur beleven. Thema van het verhaal is het stiltewapen 'El Silencio' dat moeten worden terugveroverd op de geluidsdief.

Leerlingenconcerten

Leerlingen laten van zich horen op leerlingenconcerten die regelmatig worden georganiseerd in de regio. Sommige zijn groots van opzet met verschillende instrumenten. Anderen zijn kleiner en worden bijvoorbeeld gegeven door een groepje leerlingen die allemaal hetzelfde instrument bespelen. Zo speelt vrijdag 2 februari vanaf 20.00 uur de Big Band van cultuurcentrum de Wâldsang als begeleidingsband bij de Fryske Ladies of Soul in de Flambou in Surhuisterveen.

Op zaterdag 20 januari vanaf 9.30 uur zijn gevorderde en beginnende koperblazers en saxofonisten welkom tijdens de Play Inn in de Wâldsang-locatie in Buitenpost. Deelnemers kunnen er het programma met workshops volgen en om 12.30 uur meespelen in de presentatie. Aan dit evenement wordt meegewerkt door brassband de Wâldsang, de Bazuin Oenkerk en het VLAM saxofoonkwartet.

Direct beginnen!

Lijkt het je leuk om ook een instrument te leren bespelen? De docenten van cultuurcentrum De Wâldsang werken in principe zonder wachtlijst. 

Mensen die zich inschrijven kunnen veelal op korte termijn beginnen met de lessen. Zo is er bijvoorbeeld per direct plek voor leerlingen op piano, viool, cello, elektrisch- en basgitaar, dwarsfluit, keyboard en akoestisch gitaar. De website www.cultuurcentrumdewaldsang.nl informeert je over alle mogelijkheden. Meld je aan voor een gratis proefles of koop een strippenkaart voor tien lessen. Op de website vind je het inschrijvingsformulier waarmee ook jij dit nieuwe jaar muzikaal kunt starten.

Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 3 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32