Personeelstekort in de bouw: Bouwmensen leidt op

Zaken Zakelijk

LEEUWARDEN - Is werken in de bouw iets voor jou? Voor timmerlieden, metselaars, tegelzetters en stukadoors is er volop werkgelegenheid. Niet alleen jonge mensen met een mbo-opleiding vinden momenteel banen in de bouwsector, ook zijinstromers blijken welkom. Opleidingsinstituut Bouwmensen speelt hier op in.

Op industrieterrein Hemrik in Leeuwarden, Archimedesweg 8, is de werkplaats van Bouwmensen. Leerlingen kunnen er een vakdiploma voor de bouw bemachtigen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). "Jarenlang leidden we vooral 16- en 17- en 18-jarigen op die na het vmbo de bouw in wilden via een praktijkopleiding", vertelt directeur Mart Eerligh. Die leerlingen zijn er nog steeds, maar de vraag in de bouw naar medewerkers is groter.

Werkloosheid? Niet in de bouw

Daarom wordt er ook gezocht naar geschikte kandidaten bij schoolverlaters, spijtoptanten, werklozen en veertigplussers. "Het is een andere type leerling dat via deze weg instroomt. Een aantal van hen heeft nog nooit een zaag of hamer vastgehouden. Dat vraagt een andere aanpak van onze instructeurs."

Hoe ontstond het tekort?

Was het een paar jaar geleden ondenkbaar dat een fietsenmaker in de bouw werk vond, vandaag de dag is het realiteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. Allereerst trekt het aantal opdrachten in de bouw aan. Daarnaast stootten diverse mbo-opleidingen bouwafdelingen af omdat deze relatief duur zijn om in stand te houden bij weinig leerlingen.

Afkomstig uit de
agrarische sector?
Vind werk in de bouw

Het aantal vacatures in het Noorden stijgt hierdoor. Werkgevers zijn weer bereid te investeren in gemotiveerd personeel. "Een kans bijvoorbeeld voor mensen die hun baan kwijt raken in de agrarische sector", zegt Mart Eerligh. "We zoeken mensen bij wie het fysieke werk in de buitenlucht past."

Aanmelden voor BBL-opleiding

Aanmelden voor een BBL-opleiding in de bouw doe je via een ROC, zoals de Friese Poort of het Friesland College. Je kunt de opleiding op verschillende manieren volgen.

Jonge mensen bijvoorbeeld gaan een dag in de week naar school en vier dagen in de week naar een stage-adres. "Je krijgt bij ons een contract voor de duur van de opleiding", vertelt Mart Eerligh. "De eerste weken werk je in onze werkplaats. De instructeurs kijken wat je kunt en leren je de basisvaardigheden. Ook doe je testen om capaciteit en persoonlijkheidskenmerken vast te stellen. In hoeverre is iemand bereid instructies op te volgen? Wat is iemands veiligheidsbewustzijn? Dat soort dingen bepalen mede of je geschikt bent om als stukadoor, timmerman, tegelzetter of metselaar aan de slag te gaan."

Wie na de opleiding niet direct werk kan vinden, kan nog een tijdje via het eigen uitzendbureau van Bouwmensen aan de slag, Praktijk Uitzendburo Bouw. "Onze insteek is wel dat dit tijdelijk is. Het doel is dat iedereen die via ons de opleiding volgt een vaste baan vindt", merkt Eerligh op.

Voor zijinstromers is er een andere weg mogelijk: je volgt dan niet de volledige BBL-opleiding, maar een deelopleiding waarmee je specialist wordt in een bepaalde vaardigheid. "Bijvoorbeeld isolatiewerkzaamheden, systeemwandmonteur of afhanger van deuren. Zo'n opleiding duurt drie maanden: je werkt zes weken in de werkplaats en zes weken op een stage-adres. Ook is het mogelijk direct in de bouw aan de slag te gaan als 'assistent' en een middag plus avond per week de opleiding te volgen. Voor mensen die een werkloosheidsuitkering hebben, bestaat soms de optie om zes maanden een opleiding te doen met behoud van uitkering. Trainingen voor leermeester worden ook gegeven bij Bouwmensen, en de werkplaats staat open voor allerlei praktijkgerichte cursussen. Kortom: Alles voor de bouw!"

Informatie over de open dagen of aanmelden? www.mbo-bouwopleiding.nl/open-dagen-2018.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 5 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 6 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 8 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 8 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 9 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 10 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 11 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21