BBC Voetbalschool: "De beste trainer ben je zelf!"

Algemeen Sport

BURGUM - Jeugdspelers om pionnen laten lopen of blindelings opdrachten laten uitvoeren door trainers, maakt jonge voetballertjes niet beter, vindt Benjamin Sietsma, oprichter van de BBC Voetbalschool. "Trainers van deze voetbalschool creëren de omgeving om goed te kunnen oefenen, maar overladen jeugdspelers niet met opdrachten. De deelnemers zullen zelf leren oplossingen te vinden. Dat stimuleert hun creativiteit en dan komt het talent vanzelf bovendrijven."

Door Jelle Jeensma

Sietsma is initiatiefnemer van de BBC Voetbalschool, waarin jeugdspelers van BBC (jeugdafdeling van de beide Burgumer voetbalclubs BCV en VV Bergum) hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. De BBC Voetbalschool wil tegenwicht bieden aan de commerciële voetbalscholen, zegt Sietsma. "Ik vind dat alle spelers moeten kunnen voetballen en oefenen, zonder daarvoor veel geld uit te hoeven geven." Jeugdspelers tot en met O13-teams kunnen bij de BBC Voetbalschool terecht, maar volgen daarnaast ook reguliere trainingen bij hun eigen club.

De trainers van de BBC Voetbalschool zijn actief als jeugdtrainer binnen BBC. "Elke groep van de BBC Voetbalschool heeft één trainer. Dat is herkenbaar voor de spelers en vergroot de betrokkenheid", zegt Sietsma. De trainers laten de jeugdspelers zoveel mogelijk vrij en zitten er niet 'bovenop'. Die vrijere benadering maakt dat ze zelf leren beslissingen te nemen. Sietsma: "Dat geeft ook de trainer rust, die hoeft dan niet steeds zo specifiek te coachen. De trainers brengen de spelers in situaties waarin ze zich kunnen verbeteren en bieden een omgeving, waarin ze zo goed mogelijk hun oefeningen kunnen doen. De taak van de trainer is om de deelnemers te motiveren om zoveel mogelijk te oefenen. Door deze manier van trainen ontdekken de spelers hoe ze zich het beste voetbalhandelingen eigen kunnen maken." Sietsma illustreert dit met een voorbeeld. "Aanvallen en vooruit spelen leren jeugdspelers het beste op een langgerekt veld. Simpelweg omdat de spelers enkel vooruit kunnen bewegen, omdat het veld zo smal is. De deelnemers dienen hierop te anticiperen en oefenen hiermee automatisch. Die situatie creëren we dan voor hen. Zo leren ze de ruimte herkennen en komen ze erachter hoe ze daarmee het beste om kunnen gaan. Het maakt niet uit of ze verkeerde keuzes maken, belangrijker is dat ze leren ontdekken hoe ze een spelsituatie kunnen oplossen."

Niet alle spelers leren even snel, maar ze hebben allemaal voordeel van deze aanpak. Door onder weerstand te trainen, leren ze en dat kunnen ze dan in de wedstrijden laten zien. "We oefenen tijdens de training op aanvallen en verdedigen, zowel breedte- en dieptespel komt aan bod. Als voorbeeld bij het breedtespel creëren de trainers een breed en kort veld met doeltjes aan de zijkanten. De verdedigende partij dient hierin met de bal mee te bewegen, gebeurt dat niet, dan is het gemakkelijk scoren voor de aanvallende partij. De verdedigende partij wordt dus onbewust geleerd om mee te bewegen met de bal, zonder dat de trainer dit zegt. Eigenlijk is in dit geval de speler zelf de beste trainer."

Deze manier van trainen vergroot de motorische ontwikkeling en stimuleert de creativiteit van de jeugdspelers. Daardoor wordt de basis gelegd voor later, vertelt Sietsma. "Ze ontdekken zelf wat het beste werkt, ontwikkelen een eigen voetbalgedrag en doen ervaringen op, die ze meenemen in hun acties."

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 14 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 14 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 16 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 18 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 20 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 21 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 21 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 22 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 23 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21