Erik Mol exposeert grafiek op expositie Off Key

Cultuur


DRACHTEN – Beeldend kunstenaars van het Grafisch Atelier Friesland exposeren momenteel hun grafische kunst in De Galerij van De Lawei in Drachten. Eén van de exposanten van de tentoonstelling Off Key is Erik Mol uit Hurdegaryp, van wie onder andere zes lino's zijn te zien.

Door Jelle Jeensma

De grafiek van de deelnemende kunstenaars laat uiteenlopende stijlen zien, maar de werken hebben gemeen dat de drukkunst in alle gradaties van zwart en wit wordt getoond. Erik Mol (62) maakt voornamelijk abstract werk, waarin vorm en ritme bepalend zijn. Zijn werk doet soms denken aan dat van de vermaarde grafische kunstenaar Maurits Escher, maar het heeft een eigen karakter en stijl. Mol noemt zijn werk 'redelijk wiskundig'. Wie het observeert ziet waarom, want het vormen- en lijnenspel is knap en doordacht.

"Uit organische vormen ontstaat beweging en ritme en daardoor een abstractie. Mijn intentie is om een boeiend, leuk en spannend werk voor de toeschouwer te scheppen", zegt Mol. De figuratieve aanpak is bij zijn grafiek minder ver weg dan het op eerste gezicht lijkt. "Dat blijft toch de basis om abstract werk te maken." Naast de lino's zijn acht andere werken van Mol te zien in De Lawei. Hij noemt ze 'Huizen van verloren grafiek', samengesteld met werk van verschillende kunstenaars, onder wie José Witteveen. Het maken van grafiek is een ambachtelijk werk, dat laag voor laag ontstaat. Bij het maken van een lino wordt een afbeelding uitgesneden uit linoleum. De delen die niet worden uitgesneden, worden ingerold met drukinkt, waarna met de drukpers de voorstelling op papier komt. "Het is een bewerkelijk proces met meerdere gedrukte lagen. Met computertechnieken kan dit resultaat niet worden bereikt, omdat de gelaagdheid van de afbeelding alleen met druktechniek zichtbaar kan worden gemaakt", zegt Mol. De lino's in De Lawei zijn zwart-wit. "Dat geeft de essentie van het werk weer. Kleurenlino's maak ik ook, één daarvan is te zien in de Slotmakersstraat 12 in Leeuwarden".

Mol maakt zijn werk in het Grafisch Atelier Friesland in Leeuwarden, een open werkplaats voor kunstenaars aan de Haniasteeg in Leeuwarden, waar ook cursussen en workshops worden gegeven. "De apparatuur om van techniek te wisselen is daar aanwezig. Ik ben nu ook bezig met litho's en daar is weer een specifieke drukpers voor nodig", vertelt Mol.
Hij vertoont zijn werk regelmatig op tentoonstellingen. "Inschrijven kan via internetsites. Je moet daarvoor wel geselecteerd worden, maar in de grafische wereld gaat het leggen van contacten gemakkelijk. Ook heb ik al meerdere keren in het buitenland geëxposeerd. Grafisch werk is oprolbaar en gemakkelijk te versturen."

De expositie Off Key in de Galerij van De Lawei duurt tot en met zondag 3 december. Naast werk van Erik Mol is grafiek te zien van Mark Algra, Dik Hageman, Saskia van Montfort, Herman Noordermeer, Pieter Ploeger, Anke van Westerlaak en José Witteveen. Zaterdag 18 november geeft kunsthistorica Renske Bakker een lezing over grafische kunst.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 13 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 17 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 18 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30