Geïnspireerd BCV zet VV Hardegarijp opzij: 3-0

Algemeen Sport

BURGUM – BCV begon de competitie overtuigend met een klinkende overwinning op Wykels Hallum, maar liet die daverende start volgen door een paar mindere resultaten. Door de 3-0 winst op VV Hardegarijp heeft BCV aansluiting gekregen met de topploegen in de tweede klasse. De beide youngsters Cor-Pieter Pander en Harmen Vlietstra van BCV speelden een hoofdrol in de derby.

Door Jelle Jeensma

VV Hardegarijp was zaterdag voor minstens een punt naar Burgum gekomen, maar de ploeg van trainer Rob de Jong kon daar eigenlijk geen moment aanspraak op maken. Vooral in de tweede helft was BCV heer en meester en was schraalhans keukenmeester bij Hardegarijp, wat het creëren van kansen betreft. In de eerste helft kon Hardegarijp de naar het hoofdveld van VV Bergum uitgeweken thuisclub nog aardig bijbenen. Aanvoerder Ralph Wietses sleurde in de punt van de aanval dat het een lieve lust was, maar kon weinig kansen forceren. Hij werd bovendien weinig aangespeeld. Vladik Drakopulo demonstreerde soms zijn snelheid, maar rendement leverde het Hardegarijp niet op.

De eerste, wat rommelige, helft was niet bijzonder aantrekkelijk qua niveau en kijkspel. BCV stichtte nog het meeste gevaar. Aanvaller Harmen Vlietstra liet op de linkerkant veelbelovende acties zien en kwam een paar keer gevaarlijk door. BCV heeft met hem een diamant in huis, waaraan niet eens veel geslepen hoeft te worden. Hij is snel, technisch, doelgericht en heeft een goede voorzet in huis. Op het middenveld excelleerde de andere negentienjarige van BCV, Cor-Pieter Pander. De beide spelers hadden hun 'antenne' op elkaar afgestemd en konden elkaar goed vinden. "Al sinds de D-junioren spelen we samen", verklaarde Pander de samenwerking. Het duo was er ook verantwoordelijk voor dat BCV met een 1-0 voorsprong de rust inging. Pander gaf de pass en Vlietstra rolde de verdediging van Hardegarijp op, inclusief de geklopte keeper Evert van Schepen.

Voordat dit doelpunt viel, was Hardegarijp net wat beter in de wedstrijd gekomen. De ploeg was een paar keer dichtbij een treffer. De beste mogelijkheid was voor Alban Miftari, die naast schoot na een imponerende rush van Ralph Wietses.

BCV kwam in de tweede helft beter voor de dag en haalde een hoger niveau. De combinaties kwamen beter uit de verf en er werd met meer overleg gevoetbald. Dat leidde tot kansen, zonder dat werd gescoord. Hardegarijp kwam er nauwelijks nog aan te pas en moest het van uitvallen hebben. Het dominerende BCV kreeg uiteindelijk loon naar werken. Raoul Dijkstra fungeerde twee keer als afmaker, de eerste keer na een voorzet van invaller Fedde Durk Kingma en daarna na een actie van Harmen Vlietstra. De eindstand van 3-0 was niet geflatteerd.

"We kregen in de tweede helft meer ruimte en betere kansen", blikte Cor-Pieter Pander terug. De middenvelder, die een goede wedstrijd speelde, is op meerdere posities inzetbaar en kan ook als back uit de voeten.
Wat de overwinning van BCV waard is, zal zaterdag blijken, wanneer de Burgumers tegen koploper Broekster Boys spelen. Die wedstrijd is cruciaal voor de stand op de ranglijst. Hardegarijp kan zaterdag meer afstand nemen van de onderste plaatsen, maar dan moet thuis wel worden gewonnen van hekkensluiter FC Grootegast.

Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 1 uur geleden