Onderzoekscommissie 'De Lawei' krijgt brede opdracht

Algemeen

DRACHTEN - Een vijfhoofdige onderzoekscommissie van raadsleden in Smallingerland gaat de komende weken aan de slag met het formuleren van (detail-)vragen over de 'Lawei-kwestie'. Bovendien krijgt de commissie een 'brede' opdracht van de raad: alle betrokkenen bij de vernieuwbouw van de Lawei kunnen worden gehoord. Een deel van de getuigen, met name gemeentelijke ambtenaren, wethouders en ex-wethouders, kan worden verplicht aan een oproep van de commissie gehoor te geven en 'onder ede' worden verhoord, net als bij een parlementaire enquête het geval is.

Dit laatste geldt niet voor 'externe' personen, zoals bijvoorbeeld medewerkers van bouwbedrijf Norel. Zij kunnen wel worden gevraagd voor de commissie te verschijnen, maar zijn daar niet toe verplicht, aldus griffier Frans van der Heide.

De gemeenteraad heeft de vijf commissieleden dinsdagavond 3 oktober gekozen. Er waren zes kandidaten, één moest er afvallen. Dat werd - na schriftelijke stemming - Fred de Groot van Smallingerlands Belang. De commissie bestaat nu uit: Dinie Mulder (PvdA), Karin van der Velde-Ronda (CDA), Dennis de Calonne (CU), Yntze de Vries (ELP) en Sipke Hoekstra (VVD). De commissie  kiest uit eigen midden een voorzitter. De commissie komt zo spoedig mogelijk terug bij de gemeenteraad met een nader onderzoeksvoorstel.

Doel van het onderzoek is om lessen te trekken voor de toekomst, over de verdeling van verantwoordelijkheden bij een groot project als de vernieuwbouw van De Lawei en de communicatie (of het gebrek daaraan). Aanleiding is dat de directie van De Lawei, daarbij gesteund door het college van b. en w., bouwbedrijf Norel de deur wees tijdens de verbouwing van De Lawei. Norel vocht dit aan bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw en won deze rechtszaak glansrijk. Dit kost zowel De Lawei als de gemeente Smallingerland extra geld. De schade kan in de miljoenen lopen. De Lawei-directie kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50
Afbeelding
Buitenpost verliest geflatteerd van Genemuiden Algemeen 25 sep, 18:41