Onderzoekscommissie 'De Lawei' krijgt brede opdracht

Algemeen

DRACHTEN - Een vijfhoofdige onderzoekscommissie van raadsleden in Smallingerland gaat de komende weken aan de slag met het formuleren van (detail-)vragen over de 'Lawei-kwestie'. Bovendien krijgt de commissie een 'brede' opdracht van de raad: alle betrokkenen bij de vernieuwbouw van de Lawei kunnen worden gehoord. Een deel van de getuigen, met name gemeentelijke ambtenaren, wethouders en ex-wethouders, kan worden verplicht aan een oproep van de commissie gehoor te geven en 'onder ede' worden verhoord, net als bij een parlementaire enquête het geval is.

Dit laatste geldt niet voor 'externe' personen, zoals bijvoorbeeld medewerkers van bouwbedrijf Norel. Zij kunnen wel worden gevraagd voor de commissie te verschijnen, maar zijn daar niet toe verplicht, aldus griffier Frans van der Heide.

De gemeenteraad heeft de vijf commissieleden dinsdagavond 3 oktober gekozen. Er waren zes kandidaten, één moest er afvallen. Dat werd - na schriftelijke stemming - Fred de Groot van Smallingerlands Belang. De commissie bestaat nu uit: Dinie Mulder (PvdA), Karin van der Velde-Ronda (CDA), Dennis de Calonne (CU), Yntze de Vries (ELP) en Sipke Hoekstra (VVD). De commissie  kiest uit eigen midden een voorzitter. De commissie komt zo spoedig mogelijk terug bij de gemeenteraad met een nader onderzoeksvoorstel.

Doel van het onderzoek is om lessen te trekken voor de toekomst, over de verdeling van verantwoordelijkheden bij een groot project als de vernieuwbouw van De Lawei en de communicatie (of het gebrek daaraan). Aanleiding is dat de directie van De Lawei, daarbij gesteund door het college van b. en w., bouwbedrijf Norel de deur wees tijdens de verbouwing van De Lawei. Norel vocht dit aan bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw en won deze rechtszaak glansrijk. Dit kost zowel De Lawei als de gemeente Smallingerland extra geld. De schade kan in de miljoenen lopen. De Lawei-directie kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Afbeelding
Margriet Brandsma over 'heks van Anjum' in bieb Dokkum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Koffiemerken, en wat maakt ze speciaal Zaken 9 uur geleden
Afbeelding
'Van sokkenbal tot silent disco': geschiedenis popcultuur in de Friese Wâlden Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
“Veel vraag naar bedrijventerrein in Smallingerland, stroomcapaciteit is rem-factor" Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bestemmingsplan in raad centraal punt bij Sonac-plan vergister Algemeen 30 nov., 17:40
Afbeelding
Luisterlijn vrijwilligers: stille helden op de Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 30 nov., 17:00
Afbeelding
Buurtbudget Smallingerland: 12 van 15 aanvragen toegekend Algemeen 30 nov., 15:04
Afbeelding
21-koppige cast gevuld met lokaal talent repeteert voor dé feel-good kerstmusical van Drachten Algemeen 30 nov., 14:00
Afbeelding
Knappe alternatieven op de klassieke kerstboom Algemeen 30 nov., 12:32
Afbeelding
Disco Tropicana brengt nieuw dansconcept naar Iduna Algemeen 30 nov., 11:19
Afbeelding
Krijgt Burgum dit jaar weer een marathon op natuurijs? Algemeen 30 nov., 10:55
Afbeelding
3 gezonde voedingsmiddelen voor je brein Zaken 30 nov., 09:26
Afbeelding
Repair Café Drachten Algemeen 30 nov., 08:34