Jonge dragracers uit Drachten stelen de show

Algemeen Sport

DRACHTEN - Het Quartermile Weekend of Champions was afgelopen weekend één van de sportieve hoogtepunten van het dragracespektakel op het Drachtster vliegveld. Cheyenne Visser en Wichard Veldman uit Drachten, de jongste dragracers van Europa, waren twee opvallende deelnemers in de juniorenklasse.

Door Jelle Jeensma

In verschillende auto- en motorklassen kwamen afgelopen weekend teams in actie om op de baan met twee voertuigen tegen elkaar te racen. Er waren deelnemers uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en België. Het Weekend of Champions is een wedstrijdenreeks met internationale allure, maar zoals alle buitenevenementen is Quartermile Dragracing afhankelijk van het weer. Zaterdag gooide de regen roet in het eten, waardoor veel wedstrijden moesten wordt afgelast. Een mooie gelegenheid om met Wolter en Henriëtte Visser te praten over de opmerkelijke prestaties van hun dochter Cheyenne, die net tien jaar is geworden en al een paar jaar meedoet aan de dragraces.

Cheyenne rijdt in haar dragrace-auto JR Dragster in de klasse Junior Drag. Vader Wolter praat met enthousiasme over de sportieve prestaties van zijn dochter. "Cheyenne stond voor het eerst op de wedstrijdbaan toen ze zes jaar was. Ze is kanshebber voor het Nederlands kampioenschap, maar in haar leeftijdsklasse zijn er maar drie deelnemers. Ook racet ze in de Europese jeugdcompetitie, die bestaat uit zes ronden en in het buitenland wordt gehouden. Op Europees niveau is hier de concurrentie groter, met drieëntwintig deelnemers. Met onze camper reizen we naar landen als Duitsland, Frankrijk en Italië om naar de wedstrijden te gaan."

Op haar school in Frieschepalen zijn ze enthousiast over haar sport. Haar klasgenootjes van Daltonschool De Skâns kwamen vorige week zelfs een kijkje nemen op het vliegveld in Drachten, om te zien hoe ze met haar race-auto omgaat. De leerlingen kwamen ook voor de klasgenoot van Cheyenne, de elfjarige Wichard Veldman, die op een motor rijdt in de Junior Drag Bike. Het NOS-Jeugdjournaal besteedde er aandacht aan. De half scale van Cheyenne is de snelste dragrace-auto in haar klasse en kan topsnelheden van meer dan tachtig kilometer halen. Haar JR Dragster rijdt op methanol. "Het is een veilige sport", zegt Wolter Visser. Inmiddels is een nieuwe dragrace-auto aangeschaft voor Cheyenne. "Daar mag ze nog niet in rijden. Dit moderner type half scale moet eerst worden aangepast." Cheyenne vertelt dat ze plezier heeft in haar sport en later in grotere race-auto's wil rijden. Het afgelopen weekend werd ze eerste en Wichard Veldman tweede.

Wolter en Henriëtte Visser zijn verknocht aan dragracen. Ze wonen in de buurt van het Drachtster vliegveld en helpen de organisatie door materiaal te leveren. Met een stand van Redneck Cars Drachten staan ze op het circuit. Henriëtte: "We doen aan merchandising en bieden kleding voor de rijders aan. Dragracen is een ondergeschoven kindje en verdient meer aandacht. De enige geschikte baan in Nederland ligt in Drachten."

Wolter Visser wil Drachten nog beter op de racekaart zetten: "Voor alle kinderen die meedoen aan de Europese competitie stellen wij een beker beschikbaar. Daarmee helpen we ook de organisaties. Ook proberen we Drachten op de agenda te krijgen voor de Europese competitie bij de Junior Drag Bike."

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 18 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 19 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 20 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 21 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36